For første gang befinder der sig andre dyr end kvæg på Burrehøjvej 49 i Tjele, hvor AU Viborgs kvægforsøgsfaciliteter ligger. Her er der midlertidigt flyttet fire fjordheste ind, som skal hjælpe forskerne med at blive klogere på, hvor meget metan en hest udleder.

Det oplyser DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i et nyhedsbrev.

Anne Louise F. Hellwing fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab (ANIVET) på Aarhus Universitet står i spidsen for forsøget og ifølge hende, så ved vi i øjeblikket meget lidt om metanproduktionen hos heste.

- Der er jo absolut lavet flest studier på kvæg, hvad angår dyrs udledning af metan. Fra disse studier ved vi, at foderets sammensætning og fordøjelighed spiller en stor rolle i forhold til, hvor meget metan, der dannes i fordøjelseskanalen, når foderet omsættes, forklarer Anne Louise F. Hellwing og fortsætter:

- Hvorvidt dette også gør sig gældende for heste, skal vores forsøg gerne vise noget mere om.

Test af to typer foderrationer

I forsøget indgår to typer foderrationer, der er baseret på 70 procent wraphø plus enten 30 procent roepiller eller 30 procent dampvalsede ærter.

Målet med fodringsforsøget er at undersøge hestenes metanproduktion ved fodring med to forskellige fiberrige foderrationer. Wraphøet dækker hestenes behov for grovfoder.

Valget af tilskudsfoder er baseret på data fra et in-vitro-forsøg (laboratorieforsøg) gennemført ved Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet (NMBU), hvor nedbrydning og gasudvikling fra forskellige fodermidler er testet.

Hestene trives i forsøgsstalden

I forsøget indgår fire unge fjordheste-hopper på tre år. Alle fire heste er faldet godt til i forsøgsstalden, og de har allerede været igennem den første af de to forsøgsrunder. Hver runde omfatter 15 dages tilvænning til foderet samt tre døgn i respirationskamre, hvor der måles på hestenes CO2-, og metanudledning samt iltoptag.

Med resultaterne, som ventes klar inden årets udgang, forventer forskerne at være kommet et skridt videre i forhold til at få mere viden om, hvordan heste kan fodres mere klimavenligt.

Forsøget udføres i samarbejde med Rasmus Bovbjerg Jensen, Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet, samt Jørgen Kold, Seges Innovation. Projektet er finansieret på baggrund af bevilling fra Hesteafgiftsfonden.