høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Landmændene i Midt- og Vestjylland har fra 1. marts til høststart fået over dobbelt så meget nedbør til deres marker som landmændene på Vestsjælland. Samtidig er det på de midtjyske landmænds marker, at den gennemsnitlige laveste lufttemperatur og færreste solskinstimer er målt i samme periode.

Det viser data fra de over 1.000 FieldSense-vejrstationer, der er placeret på marker i hele landet, oplyser Danish Agro i en pressemeddelelse.

- Når vi kommer længere hen i høsten, bliver det spændende at se, hvordan de eksakte forskelle i eksempelvis temperatur og nedbør, som vi har målt, spiller en rolle for høstresultatet, siger direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

- Vi kan for eksempel ud fra vores vejrdata se, at Lolland er det område i landet, der har haft flest solskinstimer og højeste lufttemperatur i vækstsæsonen sammen med en høj jordtemperatur. Nedbørsmængden har samtidig været fornuftig, og dette fortæller os, at vi for eksempelvis hvede kan forvente en god kvalitet og højt udbytte, siger han.

Masser af data

Henning Fogh er nu spændt på at se eksempelvis sammenhængen mellem mængden af solskinstimer i vækstsæsonen og olieindholdet i rapsen, når data om dette er klar.

For samtlige vejrstationer gælder, at data året rundt indsamles hvert 10. minut og sendes til FieldSense, som Danish Agro er medejer af. Det giver de hidtil mest præcise data for vejrets udvikling og afgrødernes vækstbetingelser i vækstsæsonen fra 1. marts til høststart, lyder det fra foderstofselskabet. 

mip

 

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også