Bornholm: Overraskende og voldsom udbyttenedgang

Thor Gunnar Kofoed melder om 30 procent under normaludbytte i vinterafgrøder. - Endnu værre er det med vårafgrøderne, der mange steder ligger 50-60 procent under normaludbytter med små og indtørrede kerner, fortæller han torsdag.

Bornholm har i år til fulde levet op til sit navn som Solskinsøen. - Her på Bornholm har vi i år været ramt af ret ekstrem tørke med næsten ingen regn i vækstsæsonen, fortæller Thor Gunnar Kofoed torsdag. Men høsten her af hans vinterhvede har været nem og tør. Fotos: Thor Gunnar Kofoed Thor Gunnar Kofoed siger med et smil, at sydjyske Søren Søndergaard mener, det er alt for let at være landmand på Bornholm, hvor de har holdt fyraften i høst til normal tid i det tørre vejr. Thor Gunnar Kofoed melder om udbytte i den økologiske vårhvede på under tre t/ha. Thor Gunnar Kofoed angiver udbyttet i vinterhvede på Østbornholm til ofte at være 10 t/ha. - Men klipperne i markerne skal jo trækkes fra i arealet, påpeger han som noget særligt for Bornholm.
Frøgræs har i modsætning til korn og raps givet normaludbytter. Og hvidkløver endda topudbytter flere steder på Bornholm. Her Thor Gunnar Kofoed i gang med sin rajgræsfrø.

- Lige efter St. Hans stod vinterhveden virkelig godt og lignede noget med 15 t/ha.

Thor Gunnar Kofoed, landmand ved Neksø på Bornholm og viceformand i L&F, fortæller torsdag til Effektivt Landbrug om, hvordan de ellers lovende kornmarker er endt med en overraskende dårlig høst på i gennemsnit 30 procent under normaludbytte.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også