Du kan gøre meget for at minimere påkørsler og skader på vilde dyr. Det kan du læse om i Landbrugsstyrelsens opdaterede vejledningen »Undgå at skade vildt ved høst - Inspiration til landbrugere 2022«, som er tilgængelig på deres hjemmeside.

Der er tre overordnede måder, man kan benytte for at reducerer risikoen, for at ramme dyr under høsten.

a. Skræm dyrene væk fra marken (før høst)

Flere metoder er ret enkle at gennemføre og har dokumenteret effekt.

Landbrugsstyrelsen anbefaler at man får hjælp af sin lokale jæger, jagtlejer eller jagtforening, hvis man mangler ressourcer eller materialer til at gennemføre en »skræmmekampagne« på sine marker.

b. Giv dyr bedre mulighed for at flygte (køreteknik under høst)

Tænk på, hvordan du slår en mark, hvis du skal skårlægge det hele på en gang. Undgå at starte med at slå langs de hegn, hvor dyrene kommer fra. Er der for stor afstand mellem marken og hegnet, vil dyrene flygte længere ind på marken eller trykke sig i jorden. Giv i stedet dyrene en flugtmulighed.

c. Brug moderne teknologier til at opdage dyrene (før eller under høst)

Der er kommet nye muligheder med teknologier som kamera eller sensorer, der kan monteres på traktoren, så du bliver advaret, hvis du nærmer dig et dyr på marken.

Vejledningen, »Undgå at skade vildt ved høst - Inspiration til landbrugere 2022«, er opdateret i samarbejde med Seges og Dansk Jægerforbund og kan findes på landbrugsstyrelsens hjemmeside. Her beskrives meget udførligt, med tekst og billeder, hvilke tiltag man kan gøre, for at undgå påkørsel af vildet under høsten.

Beredskab hvis du rammer et dyr

Selvom du har forsøgt at undgå påkørsler af dyr, kan det gå galt.

Derfor bør du vide, hvad du skal gøre, hvis der sker påkørsel, herunder hvem du kan eller skal ringe til. Det afhænger blandt andet af, om dyret er flygtet eller er mere alvorligt skadet og ikke kan flygte.

Hvis et dyr er påkørt og skadet alvorligt, er det vigtigt, at det hurtigt bliver aflivet.

Retningslinjer:

a) Hvis du selv er jæger eller uddannet dyrlæge, må du selv aflive et alvorligt skadet dyr.

b) Hvis dyret stadig er på marken, skal du kontakte en jæger, eventuelt fra den lokale jagtforening. Find kontaktinformation på Jægerforbundets hjemmeside.

c) Er et større dyr blevet ramt, og er det løbet fra stedet, skal du markere stedet, hvor dyret var, da det blev ramt. Derefter kontaktes en schweisshundefører, så dyret kan blive eftersøgt. Du kan finde den nærmeste hundefører på schweiss.dk.

Kilde: Landbrugsstyrelsen