Ugens hedebølge satte for alvor skub i modningen af afgrøderne. De første rapsmarker er allerede høstet enten efter skårlægning eller direkte på roden. Altså før hveden, som dog også trænger sig på i nogle egne efter det varme og tørre sommervejr i de seneste dage.

I onsdags tog Jørgen Vikkelsø Rasmussen hul på en af landets smukkest beliggende rapsmarker lige uden for Ærøskøbing, efter en prøve viste seks procent vandindhold.

Torsdag var den 13 hektar mark med Ambassador-raps lige ned til Det Sydfynske Øhav færdighøstet, og den ærøske gårdejer kunne opgøre udbyttet til tæt ved fem tons pr. hektar.

Spinat i næste uge

- Det er ganske tilfredsstillende, når vi som sidste år måtte nøjes med fire tons i rapsen. Det har været en fin vækstsæson, hvor foråret dog var noget tørt, så gødningen lå lidt længe, inden det blev optaget. I marken her har der også været en del knoldbærersvamp, som måske har modnet rapsen lidt tidligere, lyder det fra Jørgen Vikkelsø Rasmussen, der til gengæld har svampebehandlet sine resterende 10 hektar raps.

Det rapsareal venter han med at mejetærsker nogle dage. Næste opgave bliver bjærgningen af 13 hektar spinat, der ligeledes tegner fornuftigt.

- Der er regn i vejrudsigten for på mandag. Derfor rådede konsulenten fra Jensen Seeds her i formiddags (fredag, red.) at vente til at se vejrudviklingen. Ellers var spinaten moden til at starte op på søndag. Det er en kritisk fase, hvor både regn og blæst kan drille, så jeg krydser fingre for at kunne høste marken hen i ugen, siger Jørgen Vikkelsø Rasmussen, som inklusive forpagtninger driver i alt 147 hektar planteavl på Kildagergård ved Ærøskøbing.

Raps til Kiel

Hos DLG på Ærø har flere andre kunder i de seneste dage også indleveret nyhøstet raps. Fra afdelingen bekræfter produktkonsulent for planteavl, Kim Ravn, de gode udbytter og en fin kvalitet.

- Den første raps har overrasket positivt med udbytter på 4,5-5 tons, og selvom vi endnu mangler analyseresultater, tyder alt på et olieindhold på 48-52 procent, vurderer den ærøske konsulent.

Allerede onsdag aften blev det første læs raps sendt fra Ærø til DLG’s rapsmølle i Agersted, med rapskager på lastvognen hjem fra det nordjyske.

I fredagens Effektivt Landbrug kunne det læses, at netop Ærø har en lang historie med rapsdyrkning - helt tilbage til 1600-tallet, hvor øen var opdelt i tre slesvigske hertugdømmer under den danske krone. Paradoksalt nok, sendes hovedparten af den ærøske raps her i nutiden til Schleswig-Holstein.

- Sidste år fyldte vi to skibe i Ærøskøbing Havn med hver 1.200 tons raps, som blev sejlet til HaGe-rapsmøllen i Kiel. Det samme regner vi med at gøre igen i år, fortæller Kim Ravn.

Også start på Nordfyn

På rapsoliemøllen hos Emmelev A/S ved Otterup er de første rapspartier også læsset af i den forgangne uge.

- Det har været af fin kvalitet og store frø, og dermed med et højt udbytte, fortæller direktør Morten Simonsen om de første leverancer.

Selv om rapsen i år blomstrede 10-14 dage tidligere end andre år, så var høststarten forventet omkring 1. august.

- Men varmen har fået rapsen til at vokse færdig, og vi er klar til at modtage årets høst, forsikrer Morten Simonsen.

Nervøst marked

Som bekendt har prisen på raps været på himmelflugt, ikke mindst efter Ukraine-invasionen. Og den øjeblikkelige markedssituation betegner Emmelev-direktøren som meget nervøs.

- Alene i denne uge har vi på to dage set et fald på 35 kroner på afgrødebørserne, konstaterer han.

En stor del af rapspartierne er prisaftalt på forhånd og leveres i forbindelse med høsten. Men Morten Simonsen oplever også, at der hos de større og større brug, som måske har en ekstra silo, lægges raps ind til senere levering.

Som beskrevet i gårsdagens avis har Ærø en historisk lang tradition for at dyrke raps. Også her i nutiden samarbejdes med Schleswig-Holstein, og ligesom i fjor, hvorfra dette billede stammer, forventes to skibe med hver 1.200 tons raps afskibet fra havnen i Ærøskøbing til HaGe-rapsmøllen i Kiel. Foto: Erik Hansen

Som beskrevet i gårsdagens avis har Ærø en historisk lang tradition for at dyrke raps. Også her i nutiden samarbejdes med Schleswig-Holstein, og ligesom i fjor, hvorfra dette billede stammer, forventes to skibe med hver 1.200 tons raps afskibet fra havnen i Ærøskøbing til HaGe-rapsmøllen i Kiel. Foto: Erik Hansen