Ryste-mejetærsker og bælter var førstevalget

Da Klaus Aage Bengtson skiftede sine to Case rotor-mejetærskere ud, var han ikke i tvivl om, at de skulle afløses af rystemaskiner med pickup og bælter.

De tørre marker ved Gandrup har betydet, at Klaus Aage Bengtsons to nye New Holland mejetærskere ikke for alvor var blevet udsat for de store udfordringer, da LandbrugNord slog vejen forbi rajgræsmarken i det nordjyske. Alligevel er Bengtson sikker på at han har valgt rigtig med både bæltepickup, bæltehjul og ikke mindst valget af to rystetærskere frem for de to rotormodeller, der har klaret høsten de sidste tre år.
- Sidste år kom vi lidt i problemer, fordi vi kun havde én mejetærsker med bælter. Det betød, at de sjældent kunne køre på samme mark, fordi der mange steder var for vådt til den uden bælter. Det ville vi ikke risikere igen, så derfor skulle der bælter på begge to denne gang, mens det også har været en prioritet at få to helt ens maskiner, siger han om valget af New Holland CX890’erne der begge er udstyret med et 30 fods Vario-skærebord.

Bedst til øko-marker

At han har valgt rystemaskiner til en sæson, hvor presning af halm ser ud til at blive en god forretning, er en tilfældighed, da beslutningen om at presse og sælge i stedet for at snitte først blev taget for nylig.
Den afgørende grund til valget er, at Klaus Aage Bengtson ser rystemaskiner som et mere oplagt valg til økologiske marker end rotor-tærskere.
- Normalt er der lidt mere grønt i de økologiske marker. Det har en rystemaskine lidt lettere ved at håndtere, konstaterer han.
Og med 263 hektar med frø var bæltepickuppen et must.
- Vi skårlægger størstedelen af marker, så der er det en klar fordel med pickup, siger han.
- Og valget endte med at falde på den største New Holland rystemaskine med 490 hestekræfter, da de har ry for at være gode frømaskiner, forklarer han. 
 

Læs også