Velbesøgt tærskedag

Der var stort fremmøde af interesserede, da Motor og Veterantraktor Klubben Fyn lørdag den 1. august holdt tærskedag i Øster Hæsinge.

»Peterspladsen«, der hverken har med Paven eller Rom at gøre, er ganske enkelt beliggende på adressen Toftekrogen 8, Øster Hæsinge i Faaborg-Midtfyn kommune.  

Til daglig er den midtfynske plads med det verdenskendte navn forholdsvis stille. Men lørdag den 1. august summede pladsen bogstaveligt talt af liv, snak og gammelkendte lyde fra flot renoverede og vedligeholdte veterantraktorer, stationære motorer og diverse landbrugsmaskiner.

Den dag afholdt Motor og Veterantraktor Klubben Fyn (MVKF) nemlig sin årlige tærskedag, der i det finest tænkelige solskinsvejr dagen igennem tiltrak et stort antal interesserede, som på en både hyggelig og informativ måde fik et godt indblik i mange arbejdsprocesser i fynsk landbrug for et halvt hundrede år siden.   

Høst som i gamle dage

Ifølge MVKF’s formand, Bo Fonager Lindholm, stod en snes aktive medlemmer bag arrangementet op til og på tærskedagen.

Et par uger før var cirka en halv hektar rug blevet høstet med selvbinder og negene »sat sammen« i skokke eller hobe på en mark tilhørende Hans Ejner Hansen, Øster Hæsinge.

På tærskedagen den 1. august blev negene om morgenen læsset på vogne og kørt til Peterspladsen, der har fået sit navn efter ejeren, Peter Tegen.

Peter Tegen er medlem af veteranklubben, hvor hans far, smedemester Anders Tegen, Øster Hæsinge, i flere år har været – og fortsat er - aktiv.

Spændende maskiner

Senere på formiddagen startede aktiviteterne på pladsen, hvor ikke mindst to maskiners arbejde var i centrum. Det var dels »Langhalms-Maskinen Fakse«, som MVKF for halvandet år siden af maskinens opfinder, Bøje Olsen, Fakse, fik foræret to eksemplarer af. Efterfølgende fik medlemmer af klubben gennem et stort renoveringsarbejde den ene maskine sat i stand, så den i år for anden gang var i arbejde på tærskedagen.

»Fakse« langhalmsmaskinerne var i flere år i arbejde rundt omkring i landet. Blandt den faste stab var gennem 30 år Jørgen »Langhalm« Nielsen, som netop på tærskedagen den 1. august kunne fejre sin 80-års fødselsdag.

Den anden centrale maskine, som på tærskedagen var i gang med at tærske rug, var et velholdt gammelt 18-tommer Dronningborg tærskeværk, der er ejet af Gunnar  Larsen, Ringe, og som blev trukket af en godt 70 år gammel 9 hk Deutz dieselmotor, hvis ejer, Henning Sørensen, Herrested, selv har totalrenoveret den.  

McCormick og Major

Også en tredje maskine, der var udstillet, og som havde været i arbejde på den forudgående høstdag, var genstand for stor opmærksomhed. Det var en 7-fods McCormick selvbinder med kraftoverføring, tilhørende Peterspladsens ejer, Peter Tegen.

- Jeg har fået interessen for de gamle traktorer og landbrugsmaskiner fra min far, Anders Tegen, fortæller Peter, der arbejder som smed i Vester Åby, og som foruden selvbinderen blandt andet udstillede en omkring 60 år gammel speciel Fordson Major traktor.

- De gamle maskiner er en fritidsinteresse for mig, fortsætter han. Jeg synes, det er sjovt at se udstillingen, og jeg kan godt lide at pusle med maskinerne og se dem i arbejde.

 

Læs også