Satser på lavtydende men godt betalte frøgræsser

På Lehnskov Gods på Sydfyn tog man i går hul på 105 hektar rødsvingel. Med tre 30 fods New Holland CR 9080-maskiner på arbejde var omkring 40 procent af afgrøden allerede høstet til fyraften. Noget tyder på, afgrøden overrasker positivt.

Man skal holde tungen en anelse mere lige i munden, når man skal udtale frøgræssorterne på Lehnskov Gods, end så mange andre steder. 

Trophy og Pinafore i rødsvingel og Toyomidori og Duero i hundegræsset er ikke sortsnavne, der dukker op overalt. Men det er langt fra tilfældigt, at sorterne er lidt specielle, fortæller godsforvalter Søren Schaumburg Axelsen.

- Det er nogle lidt lavtydende, men også dyrere varer, jeg jagter. Det er helt bevidst, lød det i går eftermiddags. Her tog det sydfynske gods hul på årets høst af rødsvingel, der leveres til DLF.

Allerede langt

105 hektar rødsvingel skal godsets tre til rådighed stående New Holland CR 9080 mejetærskere igennem. Og med en samlet kapacitet på 90 fod er det hele næsten overstået, før det er begyndt med de høstbetingelser, der leveres fra oven i disse dage.

Ved fyraften i går var det forventningen, at 40 procent af godsets rødsvingel allerede var høstet og hjemme på godset. Og en foreløbig melding kort før avisens deadline lød, at frøet vejer 250 kg pr. kubikmeter.

- Det er bedre end de 220 kg pr. kubikmeter, vi normalt henter. Og der ligger mere i stakken, end jeg har budgetteret med, fortæller Søren Schaumburg Axelsen.

Vårbyggen lider

Men naturligvis har tørken også bidt på Sydfyn. Sølle 55 mm er den anslåede nedbørsmængde siden først i maj.

- Jeg synes egentlig, at det er en fantastisk afgrøde, vi ser på her, pointerer Søren Schaumburg Axelsen og peger ud over godsets 2. års rødsvingel, der vokser på en solid JB6-jord.

- Vårbyggen bliver derimod en udfordring. Den har virkelig manglet vand. Og nu er det for sent med regn til byggen, erkender godsforvalteren.

Efter høsten af de første 40 procent af godsets rødsvingel skal den store 2. årsmark have 10 tons kyllingemøg pr. hektar, tilsås med efterafgrøder og derefter skal der sås spinat til frøavl.

Læs også