Plantedrikke skal undersøges

Hvordan er proteinkvaliteten i nye produkter som for eksempel havre- og mandeldrikke, eller i risdrikke. Det er ikke blevet ordentligt belyst, men nu vil forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet gøre noget ved det.

I et nyt forskningsprojekt går de på opdagelse i plantedrikkenes forunderlige verden med det formål at undersøge sammenhængen mellem forarbejdning og kvalitet af planteproteinet i forskellige plantebaserede drikke for at bidrage til, at fremtidens produkter har den bedst mulige proteinkvalitet.

-  Plantedrikke går igennem en hårdhændet forarbejdning, hvor proteinbestanddelene ekstraheres fra en råvare, som for eksempel mandel eller ris. Desuden opvarmes plantedrikken ved høje temperaturer for at sikre, at der ikke er bakterier til stede. Så produktet må meget igennem, inden det havner hos forbrugeren, og vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvordan det påvirker proteinkvaliteten, fortæller Anne Vuholm Sunds, der er post.doc. på projektet, og fortsætter:

- Når vi får skabt viden om proteinkvaliteten i forskellige plantedrikke, og hvordan denne påvirkes af forarbejdningen, kan vi finde ud af, hvilke knapper vi kan skrue på, for at proteinkvaliteten bliver bedst mulig i det færdige produkt.

Projektet, der hedder Vegmilk, er finansieret af Aarhus Universitets Forskningsfond, og løber i tre år.
 

Læs også