EU-regler skruer ned for tour-festen

Der var lagt op til stor festivitas hos Anders Mortensen ved Vig i anledning af sommerens Tour de France. Men på grund af EU-støtteregler må der skrues ned for festen, fortæller han.

Verdens bedste cykelryttere kan opleves i starten af juli flere steder på Sjælland. Foto: Filip Bossuyt

Til sommer kører Tour de France-feltet igennem store dele af Danmark. En af dem, der får fornøjelsen af et tour-besøg, er formanden for Odsherreds Landboforening, kvægavler Anders Mortensen fra Vig i Nordvestsjælland. Han har marker, der grænser op til to kilometer af ruten, når feltet på 2. etape af løbet kører fra Roskilde over Odsherred ned til Storebæltsbroen med mål i Nyborg.

Der er lagt op til en sand folkefest. Arrangørerne regner med, at op mod en million mennesker vil møde op for at følge de tre etaper, der skal køres i Danmark, men også ved Vig, hvor Anders Mortensen bor, er der gjort klar til fest.

- Det er jo en once in a lifetime-begivenhed. Det bliver fantastisk, og vi har da også planer om at holde en stor firmafest med naboer og venner. Det skal vi da nok sørge for. For vi har jo markerne direkte op til. Så vi har planer om at holde en stor havefest med 150 mennesker med noget hereford-kød på grillen og en fadbamse, siger Anders Mortensen til LandbrugØst.

En kæp i hjulet

For nylig meldte Landbrugsstyrelsen ud, at man er klar til at rådgive landmænd, der gerne vil udsmykke deres marker med såkaldt land art for at hylde cykelrytterne og løbet, samt for at give alverdens tv-seere det bedst mulige billede af Danmark.

Det ville Anders Mortensen også gerne have gjort, men EU-reglerne om arealstøtte med henvisning til markplaner har gjort det umuligt, oplyser han.

- Allerede sidste år var vi til en række forberedende møder, blandt andet med Vig Festival, men så kom det frem, at der var begrænsninger på, hvad vi egentlig måtte på markerne.

- En ting er at gøre det muligt for folk at kunne være ved vejen, for eksempel ved at slå græsset, men større udsmykninger af markerne med blomster eller græsmønstre, der kan ses fra helikopter, fandt vi ud af slet ikke går an, så det er lagt i mølposen igen, siger Anders Mortensen.

Bjergprikker på koen

I stedet har konen andre planer i ærmet, afslører han. Rytterne skal undervejs på etapen passere stigningen Asnæs Indelukke, der giver point til konkurrencen om løbets rødprikkede bjergtrøje.

- Min kone går og snakker om, at det kan være at vores køer skal udsmykkes på en eller anden måde, måske med bjergprikker, siger han med et grin.

- Vi skal nok sørge for, at der bliver noget for kameraerne at se på. Men det helt store land art-kunst kommer vi ikke til at lave. Det kunne ellers have været sjovt, slutter Anders Mortensen.

2. etape af Tour de France 2022 køres lørdag den 2. juli.

Læs også