Skifter til naturgas

Hidtil har der været brugt russiske kul til opvarmning hos Nybro Tørreri, men fremover tørres græs og lucerne med naturgas.

Græsset gror flittigt på markerne, og snart skal første slæt i hus. En del af det køres til Nybro Tørreri og laves om til piller, som det har været tilfældet i mange år, men i år sker produktionen ikke på varme fra kul.
- Vi går nu over til at fyre med gas, fortæller den nye direktør, Alex Duus.
Firmaet har to fyr, der i vinterperioden uden produktion er bygget om, så de er klar til at køre på gas, når det første græs kommer ind om en uges tid. En investering på 3,5 millioner kroner.
- Vi har faktisk tidligere kørt på naturgas. Det gjorde vi indtil 2000, men siden har vi fyret med russiske kul og har dagligt fået et læs eller to leveret her til fabrikken, forklarer Alex Duus.
- De gamle kulfyr var slidt op, og det var for dyrt at investere i nye. Driftsmæssigt var det faktisk billigere at fyre med kul, noterer Alex Duus.
 

Kunder i Nordnorge

Tørreriet i Nybro er ifølge Alex Duus det sidste af slagsen i landet, og fremtiden her har også været under overvejelse.
- Bestyrelsen har vurderet, at vi skal fortsætte med at producere piller, fortæller Alex Duus.
Derfor er der bygget om til naturgas, og 22. maj er kedlerne klar til at tage imod græs og lucerne. Et halvt hundrede producenter leverer til virksomheden, der har 100 andelshavere. Nogle leverandører får materialet tilbage til gården som piller til kreaturerne, mens andre piller sælges videre til foderstoffer.
Leverandørerne bor i en radius omkring 45 kilometer fra fabrikken, men der er kunder langt væk.
- Vi har kunder i Nordnorge, hvor de ikke har meget græs, fortæller Alex Duus og noterer, at mere end halvdelen af leverancerne til fabrikken er økologiske.
 

Producerer i døgndrift

Nybro Tørreri har året igennem seks medarbejdere, og i sæsonen kommer yderligere seks til.
- Når sæsonen kommer i gang, kører vi 24 timer i døgnet fem dage om ugen fra mandag til lørdag, forklarer Alex Duus.
Han er tiltrådt først på året. Han er ikke ukendt med landbruget, idet han tidligere har siddet på kontoret hos Landbrugsrådgivning Syd i Varde. Efter to års afstikker til Bornholm er han tilbage i det vestjyske.
Ansættelsen af den nye direktør og skiftet til naturgas markeres med åbent hus i starten af juni, når det hele er oppe at køre.

Læs også