Hyggejul øger juletræssalg

Efter et henholdende eksportopkøb af juletræer melder branchen om bedre afsætning her tættere på jul. Især ventes god efterspørgsel efter mindre træer, når familierne skal fejre jul i coronaens tegn.

Den anderledes jul i år påvirker i sagens natur de danske juletræsdyrkere. Normalvis fældes på en sæson i omegnen af 12 millioner danske juletræer. De 10,5 millioner bliver eksporteret, mens danskerne køber de resterende.

- I flere af vores traditionelle eksportmarkeder, hvor coronaen har hærget mere markant end herhjemme, har opkøberne været henholdende. Blandt andet blev der i Frankrig på et tidspunkt stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af detailsalg af juletræer. Det er dog blevet lempet, men de fleste steder er alle julemarkeder blevet aflyst. Og i Østrig, som vi også sælger mange juletræer til, er der for tiden udgangsforbud, og generelt er omsætningen af juletræer anderledes besværligt i år, siger skovfoged Kenneth Klausen fra brancheorganisationen Danske Juletræer.  

Mindre træer til hyggejul

Det har givet store udfordringer for de danske producenter, hvor ordrer har været sat på hold, men heldigvis ser det ud til, at der her tættere på jul er kommet mere gang i eksporten.

Netop coronaen har gjort, at folk bliver hjemme og skal fejre en hyggejul med den nærmeste familie. Og her hører juletræet til.

- Flere af vores medlemmer melder om et stigende salg her i begyndelsen af december, både til eksport og derhjemme. Det er især de mindre træer til stuerne, som efterspørges, mens det er svært at afsætte de større dekorationsjuletræer, som ellers skulle pynte i virksomheder, forretninger og hoteller, siger juletræsskovfogeden, der som eksempel fra i søndags hos en producent.

- Normalt sælger han den første søndag i advent 60 juletræer, i år gik der 100 stykker. Derfor kan vi håbe på, at der alligevel bliver en god jul, også for juletræsproducenterne.

erik@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 28

 

Læs også