Utilfredshed over økonomi i klimaudspil

Regeringen har lagt op til, at der skal bruges 3,8 milliarder fra EU's landbrugsstøtte til at tage lavbundsjorde ud af drift. Det vækker utilfredshed hos Centrovice-formand Torben Povlsen.

Det kan ikke nytte noget, at regningen for at tage 88500 hektar lavbundsjorde ud af drift og gøre dem til vild natur skal havne hos landmanden. Sådan lyder det fra formand for Centrovice, Torben Povlsen, efter at regeringen i deres klimaudspil har lagt op til, at der skal afsættes 3,8 milliarder kroner fra EU's fælles landbrugspolitik til at vådgøre 50.500 hektar landbrugsarealer og braklægge 38.000 hektar gennem et-årige forberedende indsatser. 

Centrovice-formanden påpeger i en kommentar til regeringens udspil, at ideen om at tage jord ud af drift, blev født i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. 

- Jeg er skuffet over, at når man spiller positivt ind på at landbruget og Danmarks Naturfredningsforening har sagt at man vil have udtaget op mod 100.000 hektar af lavbundsjordene, og det skal på finansloven, det skal være staten, der betaler for det, og ikke landmandens egne penge, der skal betale for det, siger han til Effektivt Landbrug.

Man skal ikke fodre hunden med egen hale

Også formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, påpeger, at man er nødt til at finde nye midler, så landmanden ikke kommer til at stå med regningen for klimaindsatsen alene. 

- Hvis man vil udelukkende fodre hunden med egen hale, bliver det jo en dårlig oplevelse, eller det er i hvert fald en dårlig tilgang til det, siger Carl Christian Pedersen.

Han tilføjer, at det er vigtigt at fastholde, at det skal være en frivillig indsats, men afventer i øvrigt de forhandlinger, der venter om den samlede klimaindsats på landbrugsområdet. 

I Effektivt Landbrug torsdag kan du læse meget mere om regeringens klimaudspil på landrbugsområdet. 
 

Læs også