Vordingborg Kommune har en ambition om at være Danmarks grønneste kommune. Den tankegang har et enigt byråd købt ind på, og det kræver i sagens natur et godt samarbejde med både erhvervsliv – herunder også landbruget. Og det har man i kommunen.

Det kunne ses, da fødevareminister Rasmus Prehn (S) sammen med borgmester og partifælle Mikael Smed havde lagt vejen forbi Lundby og Køng, hvor Nature Energy er i fuld gang med at bygge et stort biogasanlæg op.

Nature Energy har investeret 300 millioner kroner i anlægget, der forventes færdig i løbet af 2022 og kan producere 20 milllioner kubikmeter gas om året, og vil samtidig kunne levere på den grønne dagsorden i forhold til økologer.

Grøn gødningsfabrik

For det kan være svært for økologiske landmænd at skaffe gødning, der både lever op til de økologiske og klimamæssige krav. Men det kan anlægget i Køng, fortæller direktør for Nature Energy, Ole Hvelplund.

- Når vi har økologer inde, så skal vi jo overholde nogle bestemte regler på biogasanlæg, så det begrænser os i at kunne tage alle former for affald ind i anlægget. Men nu kunne vi gøre det hernede, for vi har ikke særlig meget gylle med ind i det her anlæg. Det er nærmest et helt vegetarisk anlæg med roepulpulp hernede, siger han.

Og det kommer til at betyde en hel del for landmændene i området, oplyser han.

- Der kommer til at være en del mere grøn gødning på markerne. Der er mange godser, der får gødning fra biogasanlægget, men som ikke leverer produkter ind til anlægget. Men det at man har en grøn gødningsfabrik er faktisk meget værd for lokalområdet, påpeger Ole Hvelplund.

Stærkere i fremtiden

Værdien bliver tydelig, når man besøger Søren Madsens gård med 700 hektar jord og snart 800 økologiske malkekøer. For her bygges der også. Søren Madsen har nemlig valgt at slå til med en nytilbygning, der står færdig inden årsskiftet. Og alt det på grund af biogasanlægget.

- Vi tog beslutningen om at bygge til en måned efter, at det blev endeligt vedtaget at bygge biogasanlægget. Den skal stå klar til, at mine dyr skal ind for vinteren. Nye økologiske arealkrav har også spillet ind, så det er også en del af et kvalitetsløft, siger Søren Madsen og fortsætter:

- Biogasanlægget har betydet, at jeg har turdet investere i en udvidelse. Biogasanlægget medfører, at jeg kan lave et lavere klimaaftryk på min mælk i fremtiden. Og et lavere klimaaftryk gør, at jeg føler mig stærkere i markedet i fremtiden, og det tror jeg kommer til at betyde, om vi er her i fremtiden eller ej.

Kæmper for klimaet

Som borger i Vordingborg Kommune bor Søren Madsen også i en kommune, der har ambitioner om at blive kendt som Danmarks grønneste kommune. Og ifølge borgmester Mikael Smed (S) er Søren Madsen ikke den eneste, der kæmper kampen for klimaet i det daglige.

- Vi har nogle foregangspersoner i forhold til det grønne, blandt andet Søren Madsen, der for 10 år siden tog skeen i den anden hånd og begyndte at arbejde på at gå ind i en klimadagsorden. Blandt andet med biogasanlæg, hvor han kan få afleveret sin gylle og få et endnu bedre materiale retur, forklarer Mikael Smed.

Der er nok at tage fat på for at gå i en mere bæredygtig retning – også i landbruget, mener borgmesteren.

- Der er helt sikkert brug for flere tiltag og mere teknologi, der kan hjælpe landbruget til at nedbringe de forskellige udledninger. Vi har alle et CO2-fodtryk, og vi kan ikke gøre landmændene ansvarlige for, at de leverer det, vi gerne vil spise derhjemme.

Minister fik inspiration

Mikael Smed havde på besøget selskab af partifællen, fødevareminister Rasmus Prehn, der efter eget udsagn så besøget på biogasanlægget og hos Søren Madsen som en øjenåbner.

- Det er inspirerende at se, hvordan man hele tiden er igang med at tænke nyt. Både for at gøre noget godt for klimaet, men også for at kunne gøre en god forretning. Og det viser, at der er rigtig mange danskere, der er optaget af at stille om til en mere grøn dagsorden, siger Rasmus Prehn og fortsætter:

- Det, vi oplever her hos Søren, er at han hver eneste dag tænker på, hvad han kan gøre i forhold til klima, biodiversitet, miljø og andet. Så det er inspirerende at opleve den ildhu og engagement, der er. Folk er i den grad med på den dagsorden, der er sat på Christiansborg også. At vi gerne vil sætte en ambitiøs klimadagsorden.