Tjekliste til rejse med hund

Skal hunden med på ferie? Her er en tjekliste til rejse med hund i ind- og udland.

Kalenderen siger forår, og snart er det sommer og dermed højsæson for ferie og rejser. Mange tager hunden med, hvad enten de holder campingferie herhjemme eller vælger at tage turen til en af nabolandene eller måske endda længere væk.

En lang køretur kan være hård for hunden. Sørg for at hunden er vant til og tryg ved at køre bil, især hvis I skal køre længere end vanligt. Planlæg flere og lidt længere pauser undervejs, så hunden kan få lidt mad og vand samt strække benene.

Det er vigtigt (og lovpligtigt), at hunden bærer hundetegn. Tjek hos dyrlægen at hundens chip let kan aflæses, og at oplysningerne hos Dansk Hunderegister er opdaterede – hvis hunden bliver væk, er det eneste måde at spore ejeren på.

Hvis turen går til en destination uden for Danmark, skal hunden have et EU-selskabsdyrspas samt en gyldig rabiesvaccine. Er hunden ikke dækket af en gyldig rabiesvaccine i forvejen, er det værd at huske, at hunden skal vaccineres senest 21 dage før afrejsetidspunktet.

Nogle lande – Norge for eksempel – kræver også, at hunden får en ormekur én til fem dage (24-120 timer) inden rejse. Indgivelse af ormekur skal ske hos dyrlægen, som attesterer dette i hundens pas.

Det er altid en god idé at undersøge kravene, som de enkelte lande stiller for indførsel af hund, i god tid inden afrejse, så man kan nå at få styr på det hele inden.

Har hunden en sygeforsikring, er det også en god idé at forhøre sig, om denne også dækker for udgifter til dyrlæge i udlandet.

En lille førstehjælpskasse

Sørg for at hunden er beskyttet mod parasitter, især flåter er der mange af i naturen om sommeren. Skal man sydpå, bør man også beskytte hunden mod visse myg og stikfluer, som kan overføre sygdomme, vi ikke ser herhjemme.

I Danmark ser vi primært smitte med borrelia og anaplasma fra flåterne, men i udlandet er TBE også udbredt. Sydpå kan myg smitte med for eksempel tropisk hjerteorm, og stikfluer kan smitte med for eksempel leishmania.

Der findes flere midler, der beskytter hunde mod loppe- og flåtbid samt stik fra myg og fluer. Nogle er receptpligtige, mens andre fås i håndkøb. Hvilket middel, der er bedst for hunden, kan være afhængigt af forskellige faktorer såsom race, pelstype, destination og eventuel sygdomshistorik.

Glem ikke at pakke en lille førstehjælpskasse med til hunden. Denne bør som minimum indeholde telefonnummeret til egen dyrlæge, en liste over dyrlæger ved destinationen, sterilt saltvand, og et desinficerende middel til sårrens, bandagemateriale og førstehjælp til dårlig mave i form af kosttilskud til at samle løs mave og skånekost.

Så er der klar til afrejse.

Læs også