Prøv at smide en konklusion på bordet

Luft en konklusion - det kan gøre dit møde kortere, skriver driftsøkonomen Bent K. Christensen i denne klumme.

Bent K. Christensen, driftsøkonom, Fjordland.

Af Bent K. Christensen, driftsøkonom hos Fjordland

»Tag den blå«.

Blandt alle de fikse modeller i garderobens overdådige udvalg af butterflys, kan dén anbefaling reducere tidsforbruget ganske betydeligt.

Rent teknisk er rådet om at vælge den blå en prøvekonklusion. En teknik til hurtigere at nå frem til en beslutning.

Prøv at overføre den samme teknik til dine møder. Luft en konklusion tidligt i arbejdet. Det kan gøre dit møde kortere. Det kan samtidig udløse signaler om, hvor du skal spejde for at finde endnu bedre løsninger. En prøvekonklusion kan provokere til deltagelse og forbedringer.

Udbyttet er, at du langt tidligere kan krydse den faselinje, som hedder beslutning.

Brug responsen

»Den er al for stram« eller »Så kræver det nye sko«. Det kan være et par af de klassiske indvendinger, når jeg står der i garderoben med det svære valg af butterfly.

Det er respons på prøvekonklusionen. Det er udbrud af høj værdi, da det indeholder argumenter for og imod valget. Her ligger der en energi som i en slumrende vulkan. Vær nysgerrig. Sæt en ventil i og brug damptrykket som en mulighed for at skabe en forbedret beslutning.

Skulle der være brug for at træne den teknik, så kan valg af kjoler være et udmærket øvelsesterræn.

Tre kraftfulde ord

Har du tænksomme typer omkring dig, så tøv en kende. Nogle mennesker har behov for at sove på det. At lige få lov til at gå og drøfte beslutningen lidt med dem selv.

Hvis du mangler respons, så brug de tre kraftfulde ord: »Hvad tænker du?«.

Ud over at invitere, så skaber de også et ejerskab til beslutningen. Jeg blev aktivt spurgt om min holdning.

Er du heldig at have tænksomme type omkring dig, så hæng din prøvekonklusion til tørre. Læg måske et anker ud: Lad os vende den igen i morgen. Du vil få et meget velovervejet svar retur.

Det kræver, at du har tålmodigheden til at vente. Hvis ikke du har brug for responsen, så er der jo ingen grund til at spørge om råd. Så træffer du bare selv beslutningen om, at den lyserøde butterfly er den bedste – og langt pænere end den blå.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også