Indtjeningen igen presset på økologisk mælk

En god egenforsyning bliver efterhånden altafgørende for indtjeningen på de enkelte økologiske bedrifter, skriver økonomirådgiver.

Keld Dieckmann.

Af Keld Dieckmann, økonomirådgiver, Sagro

Indtjeningen presses igen af forringet bytteforhold imellem foder og mælkepris. Et fald i mælkeprisen på cirka 7,2 øre pr. kg EKM er den væsentligste årsag, ligesom at foderet er steget med cirka 5 øre pr. kg EKM.

De senest offentliggjorte statistikker for juni indikerer en stigning i mælkeproduktionen i første halvår i forhold til første halvår 2020 på cirka 4 procent i Danmark, 3,8 procent i Tyskland og 11,1 procent i Frankrig.

Priserne i henholdsvis Tyskland og Østrig er stagnerende, hvorimod priserne i Frankrig igen er i stigende trend. Det skal i denne forbindelse nævnes at det franske mejeriselskab Sodiaal har indført nye afregningsregler, og afregner nu cirka 10 procent af den økologiske mælk som konventionel. Om dette vil begrænse væksten i den økologiske mælkeproduktion må jo vise sig.

Nærmer sig lavpunkt

Den faldende mælkepris i Danmark er begrundet i stærkt stigende omkostninger, men dette forhold vurderes kun kortsigtet, og burde ikke være begrænsende for stigende mælkepriser på sigt, med mindre at forbrugsmønsteret samtidigt også ændrer sig.

Konsolideringen for august 2021 ender på 373.000 kroner og er godt på vej mod lavpunktet i februar måned.

Det økologiske kornmarked trækkes fortsat op af det konventionelle kornmarked samt at høsten på nuværende ikke ser ud til at blive så stor som tidligere år.

Proteinpriserne stiger yderligere, da forsyningssituationen er blevet yderligere presset, og der er fortsat ikke udsigt til en snarlig ændring.

Afgørende

En god egenforsyning bliver dermed efterhånden altafgørende for indtjeningen på de enkelte bedrifter. DB pr. årsko lander for september på cirka kroner 13.800. Forskellen mellem mælkepris og nulkonsolideringsprisen pr. kg EKM ligger nu på cirka 46 øre.

Keld Dieckmanns beregninger tager udgangspunkt i en modelejendom på 190 årskøer med 256 hektar. 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også