Forhold dig roligt og fortsæt

De danske svineproducenter lider i disse tider. Jens Axel Kruchov kommer dog her med en opfordring til producenterne om, at de slår koldt vand i blodet og får professionel hjælp til at komme bedst muligt videre. 

Jens Axel Kruchov, advokat og partner, Storm Advokatfirma.

Af Jens Axel Kruchov, advokat og partner, Storm Advokatfirma

»Keep calm and carry on«. Sådan lød det manende budskab i England under 2. Verdenskrig. Det understregede betydningen af, at befolkningen, på trods af alvorlige prøvelser, skulle fortsætte deres liv og udføre deres pligter så godt som muligt.

Ingen sammenligning i øvrigt, og jeg beklager, hvis nogen føler sig gået for tæt på, men det samme budskab kan gives til danske svineproducenter, der er ramt af uventede høje energipriser, markant høje priser på foder og en stadig bemærkelsesværdig lav svinenotering.

Hvad er så det gode råd til denne betydningsfulde del af dansk landbrug udover at holde hovedet koldt og fortsætte bedst muligt?

Få professionel hjælp

Det er min erfaring og derfor også mit bedste råd, at man som landmand skal søge professionel bistand til at få klarlagt, hvilke muligheder der er for at kunne fortsætte bedst muligt.

Hvis der skal en forhandling til for at skabe adgang til en nødvendig likviditet, skal dette forhandles på plads og gerne med bistand fra en erfaren forhandler.

Hvis situationen er således, at driften skal ophøre, skal vilkårene for dette også belyses, således at landmanden opnår den bedst mulige løsning og alle får begrænset sit tab mest muligt.

Pensionen i fare

Hvis jeg ser på fremtiden for de hårdest ramte svineproducenter, slår det mig, at de måske har 10-15 år til det tidspunkt, hvor deres skolekammerater, der blev lønmodtagere, går på pension.

Landmændenes pension skulle have været gården, der nu er overbehæftet. 

Selvom en fortsættelse er mulig, kommer alt med en pris, og prisen er desværre ofte, at landmandens kommende indtjening går til opretholdelse af bedriften og ikke til at foretage en opsparing til pension.

Jeg er helt bevidst om, at det er landmanden, der har stiftet gælden, men jeg er også bevidst om, at beslutningen om en fortsættelse eller et ophør også kan træffes af landmanden.

Mit budskab i denne klumme er at sikre, at landmandens beslutning sker på et oplyst og professionelt grundlag ved brug af sund fornuft. 

Så derfor: Forhold dig roligt og fortsæt – på dine betingelser!

Læs også