Langs Hærvejen er der nu opsat sensorer, der skal registrere, hvor mange der bruger ruten og hvilke strækninger, der benyttes mest. Formålet er både at dokumentere aktivitet og at sikre bedre planlægning og udvikling af ruten fremover. Det oplyser DR Nyheder.

De 15 kommuner, som Hærvejen løber igennem, står bag projektet, der skal skabe et udgangspunkt for fremtidige forbedringer.

- Det er vigtigt at vide, om der er aktivitet på vores ruter. Så nu laver vi et udgangspunkt, og så kan vi se, hvordan det ser ud om nogle år, udtaler Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune og formand for foreningen Udvikling af Hærvejen, til DR.

150 millioner

Sensorerne skal også hjælpe med at pege på steder, hvor der kan være behov for ændringer, som for eksempel mere naturvenlige ruter eller adgang til mad og faciliteter.

- Vi har jo også strækninger, hvor der er meget asfalt. Kunne man rykke Hærvejen ud til marker eller natur, for eksempel? siger Per Bach Laursen.

Projektet er støttet af Nordea-fonden, som indtil videre har bidraget med over 150 millioner kroner. Midlerne er blandt andet gået til ensartet skiltning og udvikling af en app, der skal hjælpe både nybegyndere og erfarne vandrere med at finde vej.

- Uanset om man går en tur i Jammerbugt Kommune eller nede i Aabenraa, så skal man kunne finde vej og kunne genkende Hærvejen, fordi skiltene er ens. Og det er faktisk temmelig bekosteligt, fortæller Per Bach Laursen.

Hærvejen, der er mere end 500 kilometer lang, har rødder helt tilbage til middelalderen og indgår i dag som en del af pilgrimsruten mellem Norge og Spanien.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Fra Jyske Lov til europæisk pilgrimsrute

  • Hærvejen er en over 600 kilometer lang historisk færdselsåre, der strækker sig fra grænsen til Hirtshals og Frederikshavn. Ruten nævnes allerede i Jyske Lov fra 1241 og blev i 1930'erne navngivet Hærvejen – afledt af det tyske "Heerweg".

  • Undervejs krydser Hærvejen heder, skove, åbent land og kystnære områder, og ruten fører forbi en række historiske steder og kulturlandskaber.

  • Den første cykelvenlige Hærvejsrute blev skiltet i 1989 af fem amter og strakte sig fra grænsen til Viborg. I 1993 blev den en del af den nationale cykelrute N3 og forlænget til Frederikshavn. Cykelruten er cirka 450 kilometer lang, hvoraf 85 procent er asfalteret.

  • Hærvejens vandrerute blev indviet i 1992 og har sit eget forløb, hvor det er muligt, via grusveje og trampestier. I 2014 blev ruten forlænget nordpå gennem Himmerland og Vendsyssel, og i dag måler den omkring 645 kilometer.

  • Hærvejen er en del af den europæiske pilgrimsrute fra Santiago de Compostela i Spanien til Trondheim i Norge og fortsætter mod syd som den tyske Ochsenweg.