Forening klager til Folketinget – Magnus Heunicke beskyldes for at overtræde ministeransvarsloven
Miljø- og Fødevareudvalget samt Udvalget for Forretningsorden skal nu behandle henvendelsen fra Fair Spildevand, der mener, at miljøministeren tilsidesætter EU-direktiver.

Fair Spildevand beder Folketinget om at undersøge, hvorvidt Danmark gennemfører kvælstofreguleringen af landbruget i strid med EU’s nitratdirektiv. Her et glimt fra oplandet til Ringkøbing Fjord. Arkivfoto
Har miljøminister Magnus Heunicke (S) handlet i strid med ministeransvarslovens § 5 ved ikke at efterleve de forpligtigelser, som Nitratdirektivet og Vandrammedirektivet stiller til EU’s medlemsstater?
Det mener Landsforeningen Fair Spildevand, der netop har sendt en formel klage til Folketingets Retsudvalg. Folketinget har vurderet, at henvendelsen skal behandles i henholdsvis Miljø- og Fødevareudvalget samt i Udvalget for Forretningsorden.
- Miljøministeriet er blevet gjort opmærksom på manglende lovhjemmel igen og igen – både skriftligt, i høringssvar og direkte til ministeren selv. Alligevel fortsætter praksissen. Det er efter vores vurdering embedsforsømmelse og et brud på ministeransvarsloven, siger repræsentanten for Fair Spildevand, Jørn Rasmussen.
Direktivets krav ignoreres
Fair Spildevand arbejder for, at håndteringen af husspildevand fra spredt bebyggelse i det åbne land sker på et fagligt korrekt grundlag, og at useriøse forslag til spildevandsprojekter samt ulovlige indgreb overfor husejerne påtales og udfordres gennem offentligheds- og godkendelsesprocessen.
Foreningen har nu anmodet Folketinget om at undersøge, hvorvidt Danmark gennemfører kvælstofreguleringen af landbruget i strid med EU’s nitratdirektiv, der stiller krav om måling og opgørelser af gennemsnit for nitrat som koncentrationer, ikke som totale mængder pr. hektar eller pr. opland. Danmark regulerer imidlertid på baggrund af samlede kvælstofmængder til vandløb og kyster – altså medregnes også organisk bundet kvælstof, hvilket ifølge Fair Spildevand er i strid med direktivet.
- Den danske praksis ignorerer totalt direktivets krav, og ministeriets manglende overblik træder tydeligt frem i indberetningen til EU, hvor der refereres fra målepunkter, der indeholder både nitrat fra dyrkede arealer og nitrat fra byernes kloakvand, fortæller Jørn Rasmussen.

- Miljøministeriet er blevet gjort opmærksom på manglende lovhjemmel igen og igen – både skriftligt, i høringssvar og direkte til ministeren selv. Alligevel fortsætter praksissen, siger Jørn Rasmussen fra Fair Spildevand.
Teori fremfor virkelighed
Fair Spildevand finder det ligeledes kritisabelt, at borgere i det åbne land får påbud om forbedret spildevandsrensning – ofte med dertilhørende udgifter på langt over 100.000 kroner – på baggrund af teoretiske forureningsgrader fremfor de krævede reelle målinger.
- Dette kan ikke bare få alvorlige følger for den danske naturbeskyttelse af kystvandene, men også udvikle sig til en alvorlig belastning for forholdet til vores EU-partnere. Og vi kan ikke udelukke erstatningssager, hvis politikerne fortsætter ad en vej, der er både juridisk og fagligt ukorrekt, lyder det fra Jørn Rasmussen.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra miljøminister Magnus Heunicke.