Sådan adskiller regionernes julemadvaner sig

Brun sovs og kartofler er en fast del af julemenuen for de fleste danskere, men når det gælder and og flæskesteg, er nationen splittet

Det er ikke kun den velkendte debat om and versus flæskesteg, der kan få danskerne op af stolen, når der diskuteres juletraditioner rundt omkring i landet. Det viser sig nemlig, at der er endnu flere forskelle på, hvad der serveres i de danske hjem juleaften. Og det afhænger i høj grad af, hvor i landet du bor.

Det viser en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, der har undersøgt danskernes jule- og madvaner.

Når det gælder det proteinholdige hovedelement i julemenuen, er det særligt and og flæskesteg, der splitter nationen. 7 ud af 10 danskere svarer i undersøgelsen, at de spiser and juleaften, mens mere end 6 ud af 10 spiser flæskesteg. Og det viser sig, at danskerne også er splittede rundt omkring i regionerne, hvor kampen imellem de to favoritter stort set er uafgjort.

Anderledes ser det dog ud, når kalkunen og medisterpølsen kommer i spil. Hver fjerde sønderjyde – og dermed næsten tre gange så mange som landsgennemsnittet – spiser nemlig kalkun juleaften, mens mere end hver fjerde nordjyde og hver tredje fynbo foretrækker medisterpølsen.

Til sammenligning er det kun omkring hver tyvende københavner og nordsjællænder, der sætter tænderne i kalkun eller medisterpølse juleaften.

- Debatten om and eller flæskesteg er en universel ting, som ikke kun splitter nationen, men også indbyrdes i regionerne. Men når det kommer til andre alternativer, fx medisterpølse og kalkun, er der stor uenighed mellem regionerne. Og det er ofte med København og Nordsjælland på den ene side og Fyn og Jylland på den anden, siger Ditte Søndergaard Nielsen, der er senior brand manager for Karolines Køkken.

Jyderne dypper i sovsen

Og så er der en nyere spiller i feltet – chips. For nogen er det utænkeligt at skulle undvære dette sprøde element på juletallerkenen, mens det for andre slet ikke hører til. Halvdelen af alle danskere svarer i undersøgelsen, at de spiser det juleaften.

Blandt både sønderjyder, nordjyder og fynboer er det omkring 6 ud af 10 i hver region, der deler begejstringen for de sprøde kartoffelflager, mens det i København og Nordsjælland kun er 3 ud af 10.

- Spørgsmålet om chips er rigtig sjovt, fordi det faktisk er et lidt nyere fænomen, som man pludselig er begyndt at diskutere. Endnu en gang står jyder og fynboer på den ene side af debatten, mens københavnere og nordsjællændere står på den anden. Det tyder altså på, at vores julemadvaner i høj grad afhænger af, hvor i landet vi bor, og hvilke traditioner vi er vokset op med, siger Ditte Søndergaard Nielsen.

Der er dog én ting, de fleste danskere kan blive enige om på tværs af regionerne, nemlig det søde punktum på juleaften. Hele 9 ud af 10 af danskere slutter nemlig julemiddagen af med en skål risalamande med kirsebærsovs.

Nøgletal fra Karolines Køkkens undersøgelse 2022

  • 85 procent af danskerne spiser brun sovs og kartofler juleaften.
  • 71 procent af danskerne spiser and juleaften.
  • 66 procent af danskerne spiser flæskesteg juleaften.
  • 23 procent af sønderjyderne spiser kalkun juleaften. Landsgennemsnittet er otte procent.
  • 28 procent af nordjyderne og 31 procent af fynboerne spiser medisterpølse juleaften. Til sammenligning er det kun fem procent af nordsjællænderne.
  • 53 procent af danskerne spiser chips juleaften.
  • 59 procent af sønderjyderne spiser chips juleaften, mens tallet for nordjyderne lyder på 63 procent og 65 procent af fynboerne. I Nordsjælland lyder tallet på 32 procent, mens det i København er 35 procent.
  • 88 procent af danskerne spiser risalamande juleaften.

Læs også