Filantropisk godsejers 100-år markeres

Johannes Hage, der var grundlægger af Nivaagaards Malerisamling, døde den 14. januar 1923. I anledning af 100-året for hans død er der kranselæggelse ved hans gravsted på Nivå Kirkegaard, og museet vier i hele 2023 en udstillingssal til Johannes Hage og afholder en række særarrangementer, der samtidig fejrer 100-året for Fonden Den Hageske Stiftelse.

Johannes Hage ejede og drev Nivaagaard gods og teglværk og var desuden en aktiv politiker, kunstsamler og en stor velgører.

Han finansierede bygningen af Nivå Kirke, byens første skole og landets måske første plejehjem, der dengang lød navnet Nivaagaards Hospital.

Den driftige virksomhed omkring teglværket var sammen med landbruget med til at skabe den velstand, der samtidig satte Johannes Hage i stand til at skabe en fin og international kunstsamling. I 1903 opførte han i Nivaagaards park et lille tempel til kunsten, som han i 1908 gjorde offentlig tilgængeligt med stiftelsen af det museum, der blev til Nivaagaards Malerisamling.

Året før Johannes Hage døde, etablerede han Fonden Den Hageske Stiftelse, der har til formål at hjælpe mennesker med psykiske lidelser. Fonden Den Hageske Stiftelse ejer og driver i dag Nivaagaards bygninger, jorder og skov samt parken ved museet, som mange nyder den offentlige adgang til året rundt.

Af overskuddet fra fondens arbejde uddeles der legater til psykisk syge.

Museets kunstsamling består i dag af 250 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra de perioder, som Johannes Hage baserede sin samling på: italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Særligt værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik.

Arrangementer, bogudgivelse og udstilling

På Nivaagaards Malerisamling vil besøgende i hele 2023 kunne fordybe sig i historien omkring Johannes Hage i en af udstillingssalene. Derudover vil der løbende være arrangementer, der formidler stifterens historiske gerninger, heriblandt et foredrag ved formand for Nivaagaard Teglværks Ringovn, Jørgen Berthelsen.

I maj måned inviterer Fredensborg Bibliotekerne i samarbejde med Nivaagaards Malerisamling på to litterære vandringer i Johannes Hages Nivå. Første vandring kommer omkring Ringovnen og Nivaagaards Malerisamling, mens den anden vandring fører deltagerne omkring skolen og kirken, som Johannes Hage fik opført til sine ansatte på Nivaagaards Teglværk.

Fredag den 26. maj 2023 fejres Johannes Hages 182-års fødselsdag med en særlig museums- og havevandring med Jens Hage.

Jens Hage er oldebarn af Johannes Hages bror, Alfred Hage, og har færdedes på museet hele sit liv. Her kan gæsterne opleve Jens Hages personlige fortælling om museet, Hage-slægten og andre anekdoter. Vandringen afsluttes på museet, hvor en kunstformidler fortæller om udvalgte portrætter af Hage-slægten og om museets samling.

I anledning af 100-året for Johannes Hages død og etableringen af Den Hageske Stiftelse udgives der i løbet af året en bog om Johannes Hage af journalist og forfatter Heidi Laura, der også vil besøge museet til en samtale om udgivelsen med museets direktør Andrea Rygg Karberg.

Læs også