Lokale fortællinger skal forme fremtidens landskaber

Forskere fra Københavns Universitet har samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører og samlet dem til en hjemmeside, som de kalder »Lyt Til Landskabet«.

Fortællingerne viser, hvordan lokalsamfundet er med til at forme de omkringliggende landskaber, men også hvilke udfordringer og muligheder, ønsker og tiltag for klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber i lokalsamfundene og landskaberne.

Fortællingerne er indsamlet i Himmerland, hvor forskerne har fulgt igangværende landskabsprojekter på tæt hold og har talt med både borgere, foreninger, lodsejere, kommuner og styrelser om deres erfaringer i forbindelse med større projekter, der kan have indflydelse på flere af grupperne.

Hjemmesiden består af en illustration af et landskab, hvor visse elementer, såsom en bro, en bil eller et hus, leder videre til forskellige tekst-, lyd- eller videofortællinger om landskabet og dets ændringer.

På hjemmesiden finder man blandt andet historien om »Hitlerbroen«, hvor de lokale kæmpede for at bevare den, men ikke følte sig hørte. Man finder også historien om landmanden, der gerne ville samarbejde med Naturstyrelsen om omlægning af hans lavbundsjord, men som oplevede pres fra lokalsamfundet for at det skulle blive til noget, mens han ikke selv kunne få brugbart svar fra styrelsen.

Forskerne bag hjemmesiden håber, at fortællingerne og budskaberne kan forebygge konflikter om fremtidens landskaber, samt bane vejen for udvikling og forståelse for lokale projekter landet over.

Læs også