Sådan var livet som skovarbejder i 1930

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum tilbyder sommerferieophold i et lille arbejderhus i skoven, hvor hele familien kan opleve livet for skovarbejderne for knap 100 år siden helt uden rindende vand, elektricitet og mobiltelefoner.

I den gamle herregårdsskov Lunden ved herregården Gammel Estrup ligger et lille skovarbejderhus, hvor der for knap 100 år siden boede en familie på fem. Huset er indrettet med et lille køkken med brændekomfur, en stue og soveværelser på første sal.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum åbner huset i sommerferien for modige familier. Som skovarbejder skal man nemlig selv sørge for at hugge brænde, fyre op og lave mad. Museet sørger for råvarer, så man kan lave husmandskost med for eksempel kartofler, æg, flæsk og brød. Og om aftenen er lyskilden petroleumslamper, der skal bæres med udenfor på dasset, når man skal på toilettet.

- Ved at bo i huset mærker man historien på egen krop. Ved at lade folk rejse tilbage i tiden og lade dem selv stå for alt arbejdet med den daglige husholdning i huset, hvor der hverken er strøm eller indlagt vand, håber vi, at gæsterne får en forståelse af livet på landet før i tiden, og måske bliver de endda klogere på det liv, vi lever i dag med al vores teknologi og moderne hjælpemidler, fortæller museumsinspektør Anders Sinding.

Familier, som booker et ophold i huset, vil få udleveret lidt tøj og måltidskasse ved ankomst, og man opfordres til at lade mobiltelefoner og anden elektronik blive i tasken. Skovarbejderhuset er åbent for publikum i dagtimerne, så beboerne i huset må også være klar til at tage imod turister og andre, som kommer forbi som en del af deres museumsbesøg.

Om overnatning i 1930

  • Et ophold i huset varer tre dage og to nætter

  • Der kan bookes ophold fra juni måned

  • Et ophold koster 2.800 kroner inkl. forplejning og slutrengøring

  • Der kan være to voksne og tre børn i huset

Om Gammel Estrup

  • Gammel Estrup er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. Gammel Estrup var i mere end 600 år i samme families eje.

  • Museet blev oprettet i 1930. Danmarks Herregårdsmuseum er i dag et statsanerkendt specialmuseum. Museet beskæftiger sig med de godt 730 danske herregårde, og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, bygninger og arkitektur, skove og marker, haver og kulturlandskab, indretnings- og boligkultur, malerkunst og møbler mm. Museet er en selvejende institution.

  • Gammel Estrups udstilling rummer en række enestående interiører for herskab og tjenestefolk fra omkring år 1500 og frem til første del af 1900-tallet. Desuden kan man opleve et helstøbt kulturmiljø med historiske haver, driftsbygninger og arbejderboliger.

  • Museet afholder årligt en række store arrangementer, herunder 1700-talsfestivalen, Allehelgensaften og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen »Jul for herskab og tjenestefolk«.

  • Museet har en aktiv kulturtjeneste for børn og unge og er regional partner i det nationale skoletjenestenetværk.

  • Gennemsnitligt er besøgstallet knap 100.000 om året (sammen med nabomuseet Det Grønne Museum). Gammel Estrup har desuden over en halv million besøgende online hvert år.

  • Personalet består af cirka 15 personer – heraf otte fastansat. Museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark har ansvaret for den daglige ledelse. Gammel Estrups frivillignetværk har cirka 150 medlemmer.

Læs også