Børnene laver maden i sommerferien

Hen over sommeren byder 4H børnene velkommen i køkkenet til de traditionsrige madskoler rundt i hele landet. Her står flere hold frivillige klar til at give børnene fem gode dage i køkkenet. Madskolerne fejrer i år 20-års jubilæum og har gennem årene givet knap 30.000 børn grydeskeen og madglæden med i hånden.

En god stak engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter og en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er den helt enkle opskrift bag Madskolerne, der afholdes 75 steder landet over og i år kan fejre 20-års jubilæum.

- Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle. Det er deres fortjeneste, at Madskoler eksisterer, og det er deres fortjeneste, at vi i år byder velkommen til barn nr. 30.000, siden vi begyndte tilbage i 2004, fortæller Henrik Dalum, formand for 4H, i en pressemeddelelse.

Madskolerne varer en uge og afholdes primært i sommerferien, men der afvikles også en kortere version i efterårsferien. På madskolerne er madlavningen i fokus, men også fysisk aktivitet, sundhed, ernæring og madspild er helt centrale emner. Madskolerne udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

Fødselsdags tema

Temaet for Madskoler er i år »Fødselsdag« på grund af jubilæet. Derfor bliver ugens menu inspireret af de klassiske børnelivretter med et tvist af ekstra grønt og fuldkorn. Dog også med plads til det lidt sødere, fortæller Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, samt landsdækkende koordinator for Madskoler.

- Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele. Også lidt af det søde. Så når vi har et tema som fødselsdag, skal der selvfølgelig laves en traditionel lagkage. Jeg er sikker på, det bliver en både sjov, lærerig og lækker oplevelse, fortæller Line Munk Damsgaard i en pressemeddelelse.

Antallet af Madskoler, der gennemføres fra år til år, afhænger af, hvor mange frivillige, der melder sig, og hvor de er fra i landet. Denne sommer deltager omkring 350 frivillige, hvilket gør det muligt at afholde madskoler 75 steder landet over.

Læs også