Ny analyse: Græssende kvæg ved Vadehavet giver CO2-venligere oksekød

Ud over CO2-besparelser skaber græsningsbaseret produktion også fordele for naturen, da græssende kvæg bidrager til biodiversiteten ved at opretholde naturlige økosystemer. Det er noget, som blandt en af aftagerne, »Spis min gris«, vægter højt.

Græsningsbaseret dansk økologisk kvægproduktion kan reducere CO2-udledningen markant sammenlignet med konventionelle produktionsmetoder. Det slår KF Miljø fast i en pressemeddelelse.

Analyse- og rådgivningshuset har i samarbejde med Nationalpark Vadehavet og økologiske oksekødsproducenter fra »Spis min gris« gennemført en analyse af CO2-udledningen fra økologisk kvægproduktion i Danmark.

Undersøgelsen, der havde til formål at undersøge, om græsningsbaseret opdræt af økologiske kødkvæg kan bidrage til at reducere klimabelastningen og samtidig opretholde biodiversiteten, blev færdiggjort sommeren 2024,

Og pilotprojektet viser som nævnt indledsningsvist, at det græssende kvæg udleder markant mindre CO2 end både almindeligt økologisk kvæg og konventionelt kvæg.

Koen skal ikke fodres som en gris

En af de landmænd, som har lagt græssende stude til pilotprojektet, er Ole Andresen, der holder naturplejende stude og kvier i den nordligste ende af Nationalpark Vadehavet, hvor Varde Å løber ud i Ho Bugt.

- Jeg er glad for, at vi med pilotprojektet her kan belyse forskellene i forskellige driftstypers udledning. Landbruget har de seneste år fjernet sig mere og mere fra naturens orden og er blevet innoveret så meget, at vi tror, at hvis vi bare hælder noget kemi i køerne, så får vi styr på CO2 og klima. Men det er en enøjet tilgang, som hverken giver det fulde billede eller mening, siger Ole Andresen og tilføjer:

- Det positive ved den her analyse er, at KF Miljø Aps og Landbrugsdata har sørget for at komme hele vejen rundt, og på den måde får vi endelig alle nuancerne med. Og selvom meget af verden foregår i hurtige overskrifter, så er naturen heldigvis forsat nuanceret og divers, så der er brug for en grundig tilgang som den her, hvis vi skal forstå, hvad landbruget reelt set bidrager med. Både positivt og negativt.

Ole Andresen peger på, at det er »It’s not the cow – it’s the how«, som man skal kigge på, hvis man skal have en kvalificeret debat om oksekød og CO2-udledning.

- Vi kan jo starte med at holde op med at fodre koen, som var det en gris. Koen har en fantastisk evne til at omdanne det – for os mennesker – ufordøjelige græs til proteinrig menneskemad uden brug af tilsætningsstoffer eller udenlandske fodermidler og samtidig bidrage til biodiversiteten her i Nationalpark Vadehavet, siger Ole Andresen, hvis dyr bidrager til naturpleje og biodiversitet i Nationalpark Vadehavet samt godt øko-kød til »Spis min gris«.

Markant lavere klimabelastning med græsningsbaseret opdræt

Resultaterne fra pilotprojektet viser, at en omlægning til græsningsbaseret opdræt af kvæg kan reducere CO2-udledningen med op til 80 procent i forhold til konventionel produktion af kødkvæg.

Traditionelle produktionsformer, der er afhængige af intensiv dyrkning og tunge maskiner, er ifølge KF Miljø en af hovedårsagerne til landbrugets samlede klimaaftryk. Derimod kræver græsningsbaseret kvægdrift færre ressourcer og resulterer i mindre metan-emission, idet kvæget primært ernæres af naturligt græs.

- Endelig får vi tal på, at kød vitterligt ikke bare er kød. Når man »sourcer« kød fra nøje udvalgte, superambitiøse gårde, som vi gør, så giver det selvfølgelig ikke mening, at deres kød skulle have samme klimaaftryk som konventionelt kød. Vores dyr går ude, de bidrager til biodiversitet, tramper CO2 ned i svært tilgængelige vådområder, græsser naturligt og en masse andre gode ting, som påvirker aftrykket positivt, forklarer Simon Prause, der er direktør og medejer af »Spis min gris«, der sælger økologisk, dansk kød til kantiner, restauranter og virksomheder – og også almindelige forbrugere via Nemlig.

- Jeg håber virkelig, at en analyse som den her kan være med til at skubbe til debatten om, at »kød ikke bare er kød« og ét tal i en database. Dyrene godt kan indtage en positiv rolle, når de kommer i kyndige hænder som Oles her, fortsætter Simon Prause.

De grønne gevinster

Ud over CO2-besparelser skaber græsningsbaseret produktion også fordele for naturen.

KF Miljø peger således på, at græssende kvæg bidrager til biodiversiteten ved at opretholde naturlige økosystemer, hvilket skaber bedre levesteder for jordrugende fugle og insekter, som er afhængige af kokasser som fødekilde. Samtidig bidrager græsenge til kulstoflagring, da de ikke pløjes årligt, hvilket fremmer jordens naturlige kulstofoptagelse.

- Det er tydeligt, at debatten omkring landbruget bygger på forældede standardtal og beregnede estimater på forsimplede forudsætninger, og diskussionen er på mange måder lige så unuanceret for oksekød, som hvis man anså alle biler som værende store benzinslugere fra 1960’erne, siger Karen Feddersen, CEO og indehaver af KF Miljø Aps og fortsætter:

- Analyseresultaterne viser, at dansk økologisk oksekød fra græsningsbaseret kvægdrift nærmere skal ses som den moderne elbil i forhold til oksekødsproduktion.

Hun mener, at det er vigtigt, at der bliver rykket ved den gængse opfattelse, da der er en oplagt mulighed for at ændre forbrugsmønstre til gavn for klimaet.

- Vi arbejder hver dag for at synliggøre, hvordan dansk landbrug og de enkelte bedrifter kan forbedre sig og blive endnu bedre – og i denne forbindelse er det vigtigt, at forbrugerne også modnes i deres adfærd og opfattelse, konstaterer Karen Feddersen.

Der er brug for en grundig tilgang som den her, hvis vi skal forstå, hvad landbruget reelt set bidrager med. Både positivt og negativt.

Ole Andresen, naturplejer, Nationalpark Vadehavet

Tal fra 10 bedrifter

KF Miljø oplyser, at den kvalitative analyse bygger på faktuelle tal fra 10 forskellige danske landbrug både konventionelle og økologiske, som producerer kødkvæg.

Den anvendte beregningsmetode er dels udregning via Klimarådets model fra 2016, ESGreenTool og internationale tal fra blandt andet CS Global ESG Research fra Credit Suisse fra 2021, som alle viser, at denne produktionsform ikke blot er på niveau med, men på de største områder udleder mindre CO2 end konventionelle opdræt.

Resultaterne står ifølge KF Miljø i kontrast til tidligere opfattelser, hvor økologisk kødproduktion ofte blev kritiseret for højere udledning sammenlignet med den konventionelle produktion.

Om »Spis min gris«

  • »Spis min gris« leverer økologisk, dansk kød fra fritgående dyr med fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd.
  • De gårde, som »Spis min gris« får dyr fra bidrager aktivt til biodiversitet, sædskifte og klimaaftryk, og hele dyret bliver udnyttet.
  • Den første gård, som »Spis min gris« begyndte at handle med, var Ole Andresen i Hobugt i 2012.
  • »Spis min gris« er drevet af kokken Mikkel Hesselager og salgschef og direktør Simon Prause, og de leverer kød med fuld sporbarhed til alt fra Michelinrestauranter som Kadeau til kantiner, hoteller og fra 2024 også til almindelige forbrugere via Nemlig.com.

Læs også