Debat om kvæg: Fokus på fakta frem for følelser

NutriFair & Alltech sætter fokus på fortællingen om den danske fødevareproduktion med den nordisk premiere på filmen World Without Cows, der følges op af en paneldebat.

Onsdag den 15. januar kl. 17.00 på NutriFair er nordisk premiere på dokumentarfilmen World Without Cows.

Når der onsdag den 15. januar kl. 17.00 på NutriFair er nordisk premiere på dokumentarfilmen World Without Cows, er det Alltech Denmark og holdet bag NutriFairs mål, at det skal blive startskuddet til en mere nuanceret debat om kvæg, der ikke kun handler om deres indvirkning på klimaet, men ser det større perspektiv. Ambitionen er at bringe fakta og videnskab ind i en samtale, som i høj grad er præget af følelser og holdninger.

Efter filmvisningen vil der være en paneldebat. Panelet er udpeget med henblik på at skabe en debat, der med høj faglig viden og indsigt kan nuancere kvægdebatten.

Tror på lys fremtid

Rune Kristensen, direktør for Dyrlæger & Ko og VetSalus, MSc Animal Nutrition – University of Glasgow, deltager i panelet og tror bestemt ikke, at vi ser ind i en fremtid uden kvæg. Han mener, at køerne blandt andet vil spille en vigtig rolle i nye naturprojekter:

- Jeg tror på, at køernes fremtid i Danmark ser lys ud. Vi kommer til at se en konsolidering, hvor den konventionelle mælkeproduktion bliver professionaliseret i endnu højere grad på færre, men større enheder. Samtidig ser vi ind i en spændende tid, hvor vi skal udnytte de muligheder, der er for de store græssere i diverse naturprojekter, siger han og fortsætter:

- Og så skal vi huske, hvor langt fremme vi er i dansk mælkeproduktion. Vi skal fortsat tænke innovativt og forblive et udviklingscentrum for nye bæredygtige løsninger for kvægbruget globalt.

Køer har vigtig rolle

En anden med fødderne solidt plantet i kvægbranchen, som også vil være at finde i panelet, er mælkeproducent Claus Fenger, der driver gården Vejlskovgaard med en bestand på 535 sortbrogede malkekvæg. Om filmen siger han:

- Som dansk landmand er det svært at forestille sig en verden uden køer, og det er heller ikke noget, jeg har lyst til. De spiller en vigtig rolle, både ernæringsmæssigt og kulturelt. Mælk og kød fra køer er en gennemprøvet og bevist sund og effektiv del af ernæringen – ikke bare i Danmark, men globalt. Der går ganske enkelt noget vigtigt tabt, hvis vi giver afkald på kvægproduktionen.

Paneldebatten vil finde sted umiddelbart efter visningen af World Without Cows på NutriFair 2025 onsdag den 15. januar kl. 17.00. Det er gratis at bestille billet til filmen og debatten. Du finder link til billetbooking på NutriFairs hjemmeside.

Læs også