Tredobbelt jersey-hæder på Vestfyn

Hele tre jerseykøer er den samme dag hædret i besætningen hos Niels Ulrik Andersen på Juulsgaard i Ronæs på Vestfyn for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Jerseykøerne på Juulsgaard er henholdsvis nummer 44, 45 og 46, der runder livsydelsen på de 10.000 kg fedt + protein. Køerne runder den flotte milepæl som enten 11. eller 12. kalvs køer og har tilsammen bidraget med 36 levende kalve ud af 36 mulige, hvoraf 27 har været kviekalve. På fotoet ses fra venstre Rikke Vidhi Guldberg Gram, Niels Ulrik Andersen og Karsten Bennetzen Christensen.


Niels Ulrik Andersen og Dorte Clausen, Juulsgaard i Ronæs på Vestfyn har netop fået hele tre jerseykøer hædret for den flotte præstation at runde 10.000 kg værdistof. Fotos: Henriette Lemvig Køerne på Juulsgaard er nummer 44, 45 og 46 der runder livsydelsen på de 10.000 kg fedt + protein, så det er endnu få forundt med en sådan ære. Alligevel ser avlskonsulent hos Viking Danmark, Søren Kjær Johannsen en tendens til en stigning inden for feltet.
- Med en gennemsnitsydelse, når man ikke over de 10.000 kg på de år, vi ser de her køer præstere. Så det kræver noget. Men avlsmæssigt bliver vi heldigvis bedre og bedre.
Hædersbånd til jerseyko der er kommet over 10.000 kg værdistof .

Aldrig før har en dansk jerseybesætning præsteret tre køer på samme tid med produktioner på over 10.000 kg værdistof (samlet ydelse af fedt og protein i mælken, red.). Torsdag i sidste uge tilfaldt den ære Niels Ulrik Andersen og Dorte Clausen fra Juulsgaard i Ronæs på Vestfyn.

- Det er vi selvfølgelig glade for, sagde en lettere beskeden Niels Ulrik Andersen, da Fynsk Jersey og Viking Danmark var på besøg med laurbærkranse og lykønskninger.

Mere kontant lød meldingen fra Jesper Bang, der som formand for Fynsk Jersey deltog i fejringen.

- Det er utroligt flot. At man har én ko med så flot en produktion, det er en bedrift i sig selv. Men at have tre og ovenikøbet på samme tid. Det er aldrig set før. Det kommer dog ikke bag på mig med den pasning og velfærd, der er her på stedet, sagde han og nikkede anerkendende til værtsparret, der overtog ejendommen, hvor Niels Ulrik Andersen siden 1. oktober 2007 havde været fodermester, i 2011.

Avlsmæssige forbedringer

Køerne er nummer 44, 45 og 46 der runder livsydelsen på de 10.000 kg fedt + protein, så det er endnu få forundt med en sådan ære. Alligevel ser avlskonsulent hos Viking Danmark, Søren Kjær Johannsen en tendens til en stigning inden for feltet.

- Med en gennemsnitsydelse, når man ikke over de 10.000 kg på de år, vi ser de her køer præstere. Så det kræver noget. Men avlsmæssigt bliver vi heldigvis bedre og bedre.

Han fremhæver stærke lemmer, høj frugtbarhed og gode malkeorganer som det, der genetisk kan fremavles hos en stærk malkeko.

- Men det er bestemt også et spørgsmål om korrekt pasning og gode rammer for køerne.

Køer uden bøvl

Niels Ulrik Andersen supplerer:

- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi passer dyrene og giver dem de bedste betingelser, blandt andet ved at fodre dem korrekt, så vi ikke ser dyk i køernes velbefindende. Dybstrøelsen gør ligeledes, at deres ben ikke er helt så udfordrede, så sammenholdt med, at jersey jo er en af de mindre koracer, hvor små køer har en tendens til at holde længere og have stærke ben og malkeorganer, så giver det gode køer.

- Men generelt er de produktive køer i en besætning jo de køer, som vi ikke kan huske. Det er dem, der ikke er noget bøvl med, påpeger Niels Ulrik Andersen med et smil.

Alle tre køer drægtige igen

Køerne runder den flotte milepæl som enten 11. eller 12. kalvs køer.

Tilsammen har de bidraget med 36 levende kalve ud af 36 mulige, hvoraf 27 har været kviekalve. Alle tre køer er drægtige igen og fortsætter dermed med at levere kalve til besætningen.

På vejen til de 10.000 kg værdistof har de tre køer leveret som minimum 126.000 kg EKM, hvilket givet et gennemsnit på næsten 10.600 kg EKM pr. år.

- Det er gode produktive repræsentanter for Jersey racen, understreger Søren Kjær Johannesen.

To af køerne er efter tyren Q Zik og bliver henholdsvis de sjette og syvende Q Zik døtre, der opnår den flotte hæder. Ko nummer 3973 er efter DJ Beo, og bliver den første med sin afstamning til at nå milepælen.

Læs også