Kødkvægsavler: - Vi skal i gang igen

Østergaard Limousine, Vendsyssel, stiller med fire ud af de 100 dyr, som er tilmeldt skuet i Herning på lørdag.

En af dem er Østergaard Ronja P, som er fra oktober 2019. Når Lars kigger på sine tyre, kan han ikke lade være med at tænke tilbage på Loggi P. - Hvis jeg skal prale lidt, havde han to vejninger i træk på Aalestrup med en daglig tilvækst på over tre kg, fortæller Lars Østergaard. Lars elsker sine dyr og fortæller gerne om dem. Temperament og det pollede gen betyder alt i avlen ved Østergaard Limousine.

- Vi skal i gang igen, siger Lars Østergaard med et smil. Han er kødkvægsavler og har siden slutningen af 90’erne haft racen Limousine ved sit barndomshjem udenfor Dybvad i Vendsyssel.

Han glæder sig til at skulle stille fire dyr til dyrskuet i Herning på lørdag Et skue som Dansk Limousine Forening står bag.

- Jeg vil gerne støtte op om foreningens initiativ og synes, at det er rigtig flot, at der er 100 tilmeldte dyr, forklarer Lars Østergaard, som er i fuld gang med at træne.

- Ingen af mine dyr har prøvet det før, så det er spændende. For mig er dette skue træning for dyrene. Når de har været afsted én gang, glemmer de det aldrig, forklarer Lars Østergaard.

Glemmer aldrig sin dyrskuedebut

Trods glæden ved snart at skulle afsted igen, var hans dyrskuedebut i Hjørring i starten af nullerne dog noget, han aldrig glemmer.

- Der kom en anden limousineavler, pegede på mine dyr og sagde, at det der godt nok ikke var noget at slæbe med på et dyrskue. Det glemmer jeg aldrig, siger Lars, som da han kom ind i ringen også godt kunne se, at hans dyr langt fra lignede de andres. De var simpelthen for små, og Lars valgte af udfase den afstamning.

Siden er han gået fra at stå nederst i holdet til både fløjpladser og ærespræmier. Både i Hjørring og på Landsskuet i Herning.

Tog egen tyr med hjem fra auktion

Han er vild med sine dyr og bruger gerne både én og to timer hver aften på bare at gå og snakke med dyrene i stalden. Han er stolt og kan hele stamtræet både forfra og bagfra og fortæller gerne om både dyrene og stalden, som han byggede over tre år i sin fritid i takt med, at pengene blev tjent ind til det. Han får et smil på læben ved bare at stå og kigge.

Lars Østergaard har et helt særligt forhold til sine dyr, det er tydeligt at mærke. Og som med historien om staldbyggeriet, fortæller han også gerne de anekdoter, hvor folk måske har grinet lidt.

En af dem er historien om Østergaard Osman PP, en dejlig tyr som Lars havde besluttet at sælge på auktion i Herning i 2019.

- Men da jeg viste ham frem i ringen, kiggede vi hinanden dybt i øjnene og blev enige om, at han skulle med hjem igen. Ham var jeg ikke færdig med, så jeg tog ham med hjem igen, fortæller Lars og griner.

Osman PP havde en 365 dages vægt på 657 kg og fik 23 point og en fløjplads i Hjørring to måneder senere. I dag er han ikke i besætningen mere.

365 dages vægt på 709 kg.

Og så er der koen Østergaard Frederikke, som står der midt i halmen. Hun har fået ti kalve, hvor otte af dem har været tyrekalve, tyrekalve, som alle er solgt til avl.

En af dem, Loggi P, havde en 365 dages vægt på 709 kg.

- Hvis jeg skal prale lidt, havde han to vejninger i træk på Aalestrup med en daglig tilvækst på over tre kg, fortæller Lars med et stort smil.

På Østergaard avler man efter pollethed og et godt temperament.

Lars har seks køer, seks kvier og to tyrekalve plus to kalve fra efteråret/vinteren. Han glæder sig til at trække fire af dyrene i ringen på lørdag.

 

Læs også