Vej slagtekalvene hver måned

Seges Innovation fremhæver punktvejninger som den optimale måde til at følge op på, om slagtekalvene bliver fodret optimalt.

God fodring er en forudsætning for slagtekalve med en god tilvækst. Det understreger Seges Innovation på Landbrugsinfo.dk.

De peger endvidere på, at det altid er godt at følge op på, om fodringen af slagtekalvene fungerer, og om kalvene trives godt nok. Og det mener de, at man bedst gør ved at lave nogle punktvejninger af kalve, for eksempel en gang hver måned i perioden fra tre måneder til før slagtning.

Seges Innovation oplyser, at der ligger vækstkurver i DMS, så man kan se den forventede vægt og sammenligne med den opnåede.

Hvis man ønsker en daglig nettotilvækst på minimum 650 gram, skal bruttotilvæksten gerne ligge på minimum 1.400 gram fra tre til ti måneder, lyder det.

For at tjekke om det foder, der udfodres, passer med det forventede, opfordrer Seges Innovation til, at der tages KMP-fuldfoderprøver – det vil sige analyser af sammensætning af aktuelt foder.

Relevante indsatsområder

Seges Innovation understreger, at punktvejninger i sig selv selvfølgelig ikke får tilvæksten til at stige. Det, punktvejningerne kan, er at finde frem til relevante indsatsområder på den enkelte bedrift, forklarer de.

De uddyber, at punktvejningerne hurtigt og nemt plottes ind på en standardkurve, og alle medarbejdere kan se, på hvilke alderstrin kalvene ikke lever op til den ønskede tilvækst.

Flere forskellige faktorer har betydning for både kalvenes totale tilvækst og marginale tilvækst. Det er den marginale tilvækst, der ifølge Seges Innovation skal bruges som styringsværktøj på bedriften.

Især, hvis der laves ændringer i fodersammensætning, er det godt at følge op med vejninger cirka en måned efter for at se, om kalvene trives efter målet, lyder rådet fra Seges Innovation.

Læs også