Kvægformand: Sådan skal vi gøre nu

Formand for danske kvægproducenter, Christian Lund, lægger vægt på, at dansk landbrug sagtens kan følge med samfundet, og at det er vigtigt at indtage en lederposition.

- Det vigtigste ord for mælkeproducenter lige nu er »lederskab«. Vi skal vise lederskab, hvis vi skal komme bedst muligt ud på den anden side, siger Christian Lund, formand for danske kvægproducenter og fortsætter:

- Lad os lade være med at forsøge at holde trit med et samfund, der vil løbe så stærkt, at vi som mælkeproducenter ikke kan følge med. For vi kan faktisk godt følge med, men jeg tror ikke, at vi altid vil det samme.

KvægrådgivningDanmark, havde sammen med L&F Kvæg, Viking/RYK og Kvægbrugsregionen Øst inviteret til stormøde for mælkeproducenter på Sjælland, Lolland og Falster. Mødet fandt sted hos VKST i Sorø.

Her fik formanden for danske kvægproducenter mikrofonen, hvor indlægget havde titlen »et bæredygtigt og økonomisk attraktivt kvægbrug«.

Fremtidsudsigter

Overordnet set råder han til, at man kun investerer i det, der er bundlinje i det, der forbedrer professionsøkonomien. 

- Lad være med at få tendenser, der ikke er til gavn for at forbedre den, understreger han.

Han lægger vægt på, at der i høj grad er en fremtid i danske fødevarer, proteinrig kost og den viden, dansk landbrug har i banken på disse områder.

- På Landboskolen har de fleste hørt det der med, at vi bliver flere og flere mennesker, og de skal have noget at spise. Der er altid plads til flere dyr og alt muligt andet. Hvor mange køer vi har i Danmark om fem år? Det skal jeg ikke kunne sige noget om. Men jeg vil kæmpe for, at vi har dem, vi har i dag. Jeg tror ikke, vi får voldsomt mange flere, siger han og fortsætter:

- Det stiger derude i forhold til mælk og fødevarer. Vores proteiner fra vores kød- og mælkeprodukter er simpelthen så væsentlige i en sund og ernæringsfri kost for mennesker. Det kommer der til at blive ved med at være efterspørgsel på.

Rent økonomisk er han ikke i tvivl om, mælkeproducenternes økonomi bevæger sig i den rigtige retning.
 

Tag styring

Ifølge ham er det meget væsentligt lige nu, at få samfundet omkring os til at forstå netop det med, at landbruget godt kan følge med, men at det skal foregå på måder, der giver mening - og at landbrugets lederskab er afgørende i den sammenhæng. 

Et af de store skridt på vejen dertil er, at landbruget sikrer en god samfundskontakt, mener han.

- Sådan bliver vi selv en del af løsningen, og det har vi gjort fantastisk i mange år.  Nu skal vi tale med Tænketanken Frej, Dyrenes Beskyttelse og alle dem, som vi tænker, er imod os, siger han og fortsætter:

- Vi skal indgå partnerskaber med dem. Vi skal finde ud af, at de ikke er imod os, hvis vi taler med dem og fortæller dem om strategier og måder, vi vil nå i mål på. Så får vi accept. Hvis vi ikke selv taler om det fantastiske, vi laver, hvorfor skulle andre så gøre det?

Klima og miljø

Han citerer dansk kvægsbrugs vision om, at dansk kvægbrug er og skal være bæredygtigt, økonomisk attraktivt og førende på markedsorienterede løsninger i balance med mennesker, dyr og natur.

- Og det laver vi ikke sådan lige om på. Vi skal have en udvikling i vores kvægbrug, så vi er klimaneutrale i 2050. Vi skal optimere ressourceudbyggelse og miljøindsatser, siger han og fortsætter:

- Så skal vi have sunde dyr. Det indebærer et godt ko- og kalveliv, hvor dyrene leverer nogle fantastiske produkter til danske mejerier og slagterier. Vi skal også blive ved med at bidrage til natur og biodiversitet, som vi allerede gør i mange sammenhænge i dag.

Læs også