Kvægformand: - Der er en fed fremtid for dansk landbrug, hvis vi har lyst til den

Ved Velas i Viborg har der netop været medlemsmøde med kvæg på dagsordenen. Her var hovedbudskabet, at det lige nu gælder om at holde fast i strategien.

- Vi arbejder hver evig eneste dag for at flytte os i den rigtige retning. Vi kører stadig efter de her pejlemærker. Den strategi, de visioner, vil vi gerne holde fast i, sagde Christian Lund, der er bestyrelsesformand for L&F Kvæg.

Visionen er, at dansk kvægbrug er - og skal være - bæredygtigt, økonomisk attraktivt og førende på markedsorienterede løsninger i balance med mennesker, dyr og natur.

Sammen med Ida Storm, sektordirektør i L&F Kvæg, holdt han oplæg og svarede på spørgsmål, da Regionsudvalget for Kvæg og Familie- og Landboforeningerne afholdt møde ved Velas i Viborg, hvor udvalgsformand Peter Søgaard Mortensen forinden havde budt velkommen.

- Vi er nødt til at flytte os med det samfund, vi har omkring os. Ellers har vi ingen berettigelse. Vi er nødt til at tale vores erhverv op, og det gør vi også. Det gør vi med vores landboforeninger, med blomsterstriber, skoletjenester og meget mere, sagde Christian Lund og fortsatte:

- Alle vores dygtige medarbejdere er med til at tale erhvervet op. Vi skal huske, at der er en fed fremtid for dansk landbrug, hvis vi har lyst til den.

Akut nødslagtning

Mødedeltagerne var oplagte og spørgelystne, og under mødet blev der diskuteret emner som ny regering, produktion, fremtidsperspektiver i branchen og branding af landbruget.

Der blev spurgt specifikt til flere emner. Det gjaldt blandt andet en problematik ved nødslagtning, hvor både dyrlæge, slagteri og landmand skal blive enige om processen, for på bedst mulig vis at følge de gældende regler og love om dette.

- Der er nogle steder i landet, hvor det er udfordrende, men der er også nogle steder, hvor det fungerer godt. Det er noget, vi er opmærksomme på og taler om internt, sagde han.

Flere supplerede med kommentarer om, at udfordringen med nødslagtning i mange tilfælde kan klares med god kommunikation mellem de involverede parter: Dyrlæge, slagteri og landmand. 

Dræning af jord

Der var også spørgsmål om, hvordan det bedst håndteres, når de gældende regler for dræn og vandløb pludseligt kommer til at skabe benspænd for at kunne komme af med vandet på marker.

- Lige præcis den her forvaltningspraksis er meget usikker. Det er en grundlæggende udfordring. Det er en farlig kasse at åbne, hvis nogen skulle ønske at udfordre den lovgivning, sagde Christian Lund.
 

- Vi er nødt til at flytte os med det samfund, vi har omkring os. Ellers har vi ingen berettigelse. Vi er nødt til at tale vores erhverv op, og det gør vi også. Det gør vi med vores landboforeninger, med blomsterstriber, skoletjenester og meget mere. Alle vores dygtige medarbejdere er med til at tale erhvervet op. Vi skal huske, at der er en fed fremtid for dansk landbrug, hvis vi har lyst til den.

Christian Lund, formand for L&F Kvæg

Læs også