Ensileringsmiddel giver tryghed

På en økologisk kvægejendom har et ensileringsmiddel været en fast del af håndteringen af græsensilage de seneste år. For landmanden giver det en tryghed, men han understreger også, at det ikke er en mirakelkur.

Sidste år lagde Grovfoderekskursionen vejen forbi Nygård ved Hobro.

På Nygård Økologi i Nordjylland skal 250 malkekøer dagligt fodres. Størstedelen af foderrationen kommer fra græsensilage og for at få en hurtigere ensilering har indehaver, Christian Bøgh, Hobro, de seneste to-tre år tilsat ensileringsmiddel til sin græsensilage.

- Der, hvor vi kan se den største effekt, er, at ensileringsmidlet bidrager til, at proteinet i græsset beskyttes bedre. Vi får noget rigtig godt grovfoder, som giver en høj fordøjelighed hos dyrene og dermed mere mælk, siger Christian Bøgh til en artikel på DLGs hjemmeside.

Christian driver 380 hektar og for at få en hurtigere ensilering, får han sin lokale maskinstation til at tilsætte ensileringsmidlet Sil-all 4x4 fra DLG.

Tilfreds, men ikke en mirakelkur

Christian Bøgh er tilfreds, men understreger, at ensileringsmidler ikke kan løse alle udfordringer.

- Ensileringsmidler er ikke en mirakelkur, som kan behandle huller i plasten eller lignende, men det giver mig en form for tryghed og forsikring om, at vores grovfoder har en høj kvalitet, siger Christian Bøgh.

Nygård Økologi går meget op i, at så meget protein som muligt skal produceres på egen hånd.

- Nu har prisen på alternative proteiner fundet et mere normalt leje igen, men jo mere protein vi selv kan producere desto bedre og billigere er det, konstaterer Christian Bøgh.

Forgæringsfremmende middel

Dlg fortæller, at der findes to typer af ensileringsmidler. Den ene type er et forgæringsfremmende middel, som øger ensileringshastigheden, og den anden type er et stabiliserende middel, som modvirker varmedannelse efter åbning.

- De forgæringsfremmende midler fremmer den naturlige forgæring i græs og grønne afgrøder. De gør den største forskel i den fugtige ensilage med under 35 procent tørstof, siger DLG, som anbefaler Sil-All 4×4 som forgæringsfremmende middel til græsensilage.

- Det er et stærkt produkt med en høj koncentration af effektive ensileringsbakterier, forklarer de.

Sil-All 4×4 er godkendt af de danske myndigheder til anvendelse i økologisk produktion.

Læs også