Mistanke om at danske køer ender i Rusland

Den danske eksport af kvæg til Ungarn og Bulgarien er vokset betydeligt det seneste års tid. Men i landbruget er der mistanke om, at dyrene faktisk ender i Rusland. Landbrugsorganisationer raser.

I 2022 faldt den danske eksport af levende kvæg til Rusland som en følge af krigsudbruddet i Ukraine. Til gengæld steg eksporten af kvæg til Ungarn med det syvdobbelte. Det viser tal fra Danmarks Statistik, oplyser Landbrug & Fødevarer ifølge Avisen Danmark.

Men spørgsmålet er så, hvor dyrene havner i den sidste ende. Ifølge avisen er der mistanke om, at kvæget faktisk ender af omveje i Rusland, siger Ida Storm, sektordirektør i L&F Kvæg. For mælkeproduktionen er ikke steget i Ungarn trods den øgede import af kvæg i landet. L&F er nu gået ind i sagen, og har henvendt sig til kreatureksportørerne.

- Vi kender også de rygter, som landmændene taler om. Vi kan ikke be- eller afkræfte dem, for der findes ikke registreringer af, hvor dyrene kommer hen efter Ungarn. Det er derfor, at vi har skrevet et brev til eksportørerne, siger hun til Avisen Danmark.

Hun tilføjer, at reaktionerne, man har fået på henvendelserne i Landbrug & Fødevarer går lige fra, at nogle er meget opmærksomme på at kvæg ikke havner i Rusland, til at andre melder tilbage, at de ikke har indsigt i, hvad der sker, efter at dyrene er havnet i Ungarn.

Afsætter ekstra til Østeuropa

En af de største kreatureksportører herhjemme, Kreaturhandler Anders Rasmussen, fortalte i starten af året i Effektivt Landbrug, at virksomheden trods den russiske udfordring havde haft et godt 2022.

- Det første halvår omsatte vi 2-3.000 færre eksportdyr grundet den manglende russiske eksport, mens vi i det andet halvår, på grund af de mange nye markeder, ramte status quo, forklarede direktøren ved den lejlighed og supplerede:

- Dog har vi med eksport til tredjelande som England, Irland, Bulgarien og Ungarn, særligt de to sidstnævnte, haft fine afsætningsforhold. Selvom der i de mest kritiske tider - med den manglende eksport til Rusland - forsvandt en større del af omsætningen, så føler jeg, vi er kommet fornuftigt ud af det, sagde han dengang.

Overfor Avisen Danmark afviser han at kvægene havner i Rusland.Det sker af hensyn til de mange landbrugsmedarbejdere fra Ukraine, der er i Danmark. Han kan dog ikke afvise, at kvæg til Ungarn bliver videreeksporteret til Rusland.

- Teoretisk er det muligt. Det fungerer sådan, at jeg køber nogle dyr hos en landmand og sælger dem til en anden landmand i Ungarn. Jeg indleverer dokumentation og laver papirer i samarbejde med Fødevarestyrelsen i Danmark. Hvad der måtte ske derefter, det er ude af vores hænder, siger han og tilføjer, at der ikke er noget hemmeligt i det, hans virksomhed foretager sig.

- Det er en skændsel

Hos Landsforenignen af Danske Mælkeproducenter er formand Kjartan Poulsen rystet over sandsynligheden for, at danske dyr havner i Rusland.

- Med tanke på Ungarns øvrige optræden i Ruslands krig mod Ukraine synes den beskrevne trafik ikke usandsynlig. Eneste svar fra sælgere og handelsmænd er med forskellig ordlyd: vi ved det ikke, når køerne er afleveret i Ungarn, er de ude af vore hænder, skriver Kjartan Poulsen i LDM's ugentlige nyhedsbrev og fortsætter:

- Det er en skændsel, som Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter tager kraftig afstand fra. Enten må det dokumenteres, at køerne ikke havner i Rusland, eller også må handlen stoppe. Hver dansker stor som lille har måttet bøde flere tusinde kroner på grund af Putins aggressioner, skriver Kjartan Poulsen.

- Virksomheder – herunder Arla Foods – har mistet millioner for at redde deres image. Dansk landbrug nyder godt af arbejdsomme ukrainere, som mister landsmænd og kammerater ved fronten hver dag, tilføjer han.

Læs også