Sensommersol er en gave til majsen

Årets Grovfoderdag på Gelstedgaard blev holdt i fuld sol og med lovende takter fra eksperterne, der tror på en fin høst inden for den næste måned.

- Med 2.300 majsvarmeenheder skulle majsen teoretiske set være klar til at blive høstet i løbet af denne uge, indledte grovfoderkonsulent Anders Christiansen, da Velas igen i år afholdt Grovfodermøde i samarbejde med KvægrådgivningDanmark, DLG og DLF hos Jakob Eriksen på Gelstedgaard i Gelsted.

Han forsikrede hurtigt, at det dog ikke var tilfældet, men at den kommende uge – hvis vejrmeldingen holder stik – trods alt vil gøre sit til, at det kommer til at gå hurtigt.

- Men tag tørstofprøver ind. Så ved I, hvor I er. Der skal holdes øje med majsen i det her vejr, understregede han og gættede på, at de første majs er høstklar sidst i september.

Sen udvikling af kolber

Martin Mikkelsen, landskonsulent hos Seges supplerede.

- I maj og juni var vi foran. I juli og august blev den føring sat over styr. Så nu er vi vel omkring nogenlunde normalt niveau af det nye normale, sagde han med et smil og fortsatte.

- Vi har lange majs i år, og det skyldes blandt andet, at de har manglet lys i juli og august. Planterne er ensartede og ser faktisk godt ud. Men kolberne er ikke for udviklede. Det bliver de forhåbentlig nu her, med den sol der er lovet de kommende dage.

Foderenhederne sidder i kolben

Martin Mikkelsen påpegede, at 2/3 af foderenhederne sidder i kolben, og at den kun udvikler sig, hvis den får lys.

- Det vejr, vi ser ud til at få, er en gave. Jeg ville hellere have haft den i august, hvor dagene er længere, men bare vi får sol. Så skal det nok blive en ok høst.

Majssorter med stort udbytte og god kvalitet

De mange sorter blev gennemgået, og det blev understreget, at det vigtigste er at finde sorter, der er høstklar senest 10. oktober og har vist stort udbytte og en god kvalitet.

- Her er Avitus KWS et fornuftigt valg blandt de meget tidlige sorter. Den kan noget udbytte- og kvalitetsmæssigt, men den går let i leje, så den skal ikke stå i vindfølsomme områder, lød rådet fra landskonsulent Martin Mikkelsen.

Han fremhævede ligeledes KWS Exelon, som en af de bedste meget tidlige sorter med et udbytte omkring 100 og en pæn kvalitet.

- Man kan godt tillade sig at være lidt kræsen i forhold til sortsvalg, kommenterede Jens Bagge, planteforædler, Sejet Planteforædling og fremhævede SY Silverbull som en af de tidlige sorter med god kvalitet.

- Det er en kort sort, hvor kolberne sidder meget lavt, men man er sikker på at få den gode kvalitet.

- Ligeledes fortjener Limagrains Sunset at få lidt omtale. Der er ikke mange af de andre tidligere sorter, der kan gøre den kunsten efter med et forholdstal på 120 i stivelse.

Også Saxon, Pinnacle, Starlot, SY Larsson, Function og Benco fik rosende ord med på vejen fra de to eksperter.

- SY Larsson er en af de bedste. Supersort i tidlig klassen, lød det fra Martin Mikkelsen efterfulgt af Jens Bagge, der fremhævede sorten Function som den allerbedste set over et gennemsnit de sidste seks år.

- Det er en vanvittig stabil sort.

- For ikke at tale om Benco. Det er toppen af poppen. Fantastiske cellevægge. Der er masser af mælk i den sort, fastslog Martin Mikkelsen.

Hanesporer kan stoppe majsdyrkning

- Der hvor det er slemt med hanespore, er det stort set ikke muligt at dyrke majs længere, så der skal sættes hårdt ind, hvis de er der.

Martin Mikkelsen og Jens Bagge konkluderede, at der skal noget mere sædskifte til, end der generelt er i dag, og så skal der fokus på at benytte sprøjtemidler i et omfang, så resistens undgås.

- Sprøjtning skal ske på små planter, for at opnå effektiv bekæmpelse, og så er det vigtigt at være opmærksom på indkørsler til markerne. Det er ofte her problemet starter, fordi spredningen især sker med maskinerne, understregede Martin Mikkelsen.

Markedsorientering

- I øjeblikket er priserne på vej ned på korn. Om det fortsætter, ved vi ikke, sagde Anders Mortensen fra DLG.

- Det vi mærker er, at der mangler det afgørende bevis for, at nu kan det ikke blive lavere. Så længe, at vi har en krig i Europa, så har vi et større risikospænd, end vi har været vant til, og der er nyheder, der kan være skyld i, at priserne udvikler sig i løbet af et splitsekund.

Også i forhold til prisen på soja er usikkerheden stor.

- Der er risiko for, at der ikke bliver høstet det, der skal på grund af varmen i blandt andet USA. Sker det, så bliver prisen høj. Høster de det, der skal til, er prisen for nedadgående. Men det er usikkert.

Usikkerheden omkring soja påvirker priserne på rapskager og rapsskrå, hvor priserne er steget den sidste halvanden uge.

For rapsfrø er udbuddet steget i Europa.

- Det betyder, at den stigning vi oplevede sidste år, ikke blive tilfældet i år, vurderede Anders Mortensen. Jokerne er, ifølge ham, energipriserne.

- Hvor hård bliver vinteren? Det er det, der er afgørende.

Energipriserne er lige ledes afgørende for prisen på gødning.

- Prisstigninger kan ske meget hurtigt, påpegede Anders Mortensen.

- Vi ser ikke pt. et pres for opadgående, men vinteren kan gøre det meget hurtigt.

- Det er ikke blevet et nemmere marked at være landmand i, konkluderede han til slut.

Læs også