Landsdækkende kødkvægsskue på trapperne

250 kødkvæg ventes at indtage ringen i Messecenter Vesthimmerland til marts, hvor to nordjyske kødkvægsforeninger har taget initiativ til et nyt kødkvægsskue.

De to nordjyske kødkvægsforeninger Thy, Mors og Hanherred samt Himmerland er i færd med at lave en fælles forening, som skal afholde et kommende landsdækkende kødkvægsskue.

Datoen er sat til den 8. og 9. marts i Messecenter Vesthimmerland i Aars.

- Der var flere, som syntes, at det kunne være rart med et forårsskue, og så gik vi i Kødkvægsforeningen Himmerland i gang med at snakke lidt om det, forklarer Jørgen Bloch, som er blandt initiativtagerne.

Den himmerlandske forening inviterede blandt andet Kødkvægsforeningen Thy, Mors og Hanherred, som hurtig var med på ideen.

Og nu er de to foreninger i færd med at lave en forening, som er den, der skal afholde skuet.

Forventer 250 kødkvægsdyr

Forventningerne er store.

- Vi forventer 250 dyr, siger Jørgen Bloch og fortæller, at der i Messecenter Vesthimmerland er plads til 300 dyr.

Skråsikkerheden bunder blandt andet i, at der på Kimbrerskuet sidste år samme sted var over 200 kødkvægsdyr tilmeldt.

Og siden de to foreninger meldte deres tanker ud, er det da også strømmet ind med opbakning.

- Vi har virkelig fået mange henvendelser. Rigtig, rigtig mange synes, det er en enormt god ide, siger Jørgen Bloch, som allerede langt inden jul blev ringet op af flere, som spurgte, hvor de kunne tilmelde sig.

Og Jørgen Bloch har selv allerede planlagt at stille med lidt kvie- og tyrekalve samt en stor tyr. Det er Hereford-dyr fra Tamu-Center Vitskøl, hvor Jørgen Bloch har arbejdet i over 20 år.

Hurtig tilmelding

Men det er dyrt at holde et dyrskue og derfor kræver det også en stor tilslutning.

Derfor skal man ikke vente for længe med tilmeldingen, for gruppen bag skal have mulighed for at trække i nødbremsen, hvis opbakningen mod forventning udebliver.

- Der kommer en lidt tidlig tilmelding, for vi skal også kunne nå at stoppe det igen, hvis ikke der er tilmeldinger nok, siger Jørgen Bloch og slår fast, at man derfor ikke skal vente med at melde sig til.

- Vi har brug for at vide, om folk kommer, siger han.

Maskinudstillere

Jørgen Bloch håber på at kunne tiltrække nogle produkt- og maskinudstillere, som relaterer til kødkvæg.

- Vi prøver også at få Naturstyrelsen med til at fortælle noget om naturpleje, for det er jo også det, vi går meget op i, siger Jørgen Bloch.

Kødkvæget er tilbage

Vi skal helt tilbage til 2018, hvor der sidst var kødkvægsskue i forbindelse med Agro Nord i marts måned. Dengang svigtede opbakningen og økonomien kunne ikke bære skuet, hvor efter man valgte at lukke det ned.

I år vil der traditionen tro være Agro Nord for malkekvæg onsdag den 6. marts. Og når Agro Nord er pakket ned, pakker den kommende forening ud igen og inviterer indenfor til kødkvægsskue fredag og lørdag den 8. og 9. marts.

Læs også