Bliv klog på græsning i naturen

En ny guide fra Seges Innovation giver gode råd til kvægbrugere om græsning på naturarealer året rundt.

I det seneste KvægNyt peger Seges Innovation på, at det er velkendt, at græssende kvæg skaber gode vilkår for natur og biodiversitet, men at det er knap så kendt, at mange naturarealer gennem tiden er blevet overgræsset i sommerperioden og undergræsset om vinteren. Dette har medvirket til, at mange danske naturarealer er i en dårlig tilstand.

- Mange af de landmænd, der bruger afgræsning med kvæg som naturpleje, har et ønske om at gøre det godt for naturen. Men mange ved ikke helt, hvad de skal kigge efter for at se, om kvægets græsning egentlig fremmer naturværdierne på arealerne, siger Rikke Rørby Graversen fra Seges Innovation.

Derfor har Seges Innovation lavet en guide til landmænd, der har eller ønsker at få kvæg på naturarealer, og som søger mere viden om, hvordan den bedste naturudvikling og dyrevelfærd sikres.

Pleje skal gavne naturen

- Med denne guide sætter vi fokus på, hvordan man kan sikre, at plejen rent faktisk gavner naturen, og hvad man selv kan kigge efter for at se, om naturen udvikler sig positivt. Derudover sætter guiden fokus på god dyrevelfærd og de regler, der gælder på det område, siger hun.

Guiden sætter fokus på, hvordan helårsgræsning understøtter den gode naturudvikling og hvilke krav til dyrevelfærd, man skal være opmærksom på. Den omhandler desuden kvægets natureffekt året rundt, forvaltning af dyretryk og god økonomi i naturforvaltning med kvæg.

Læs også