Få styr på kviernes ydelsespotentiale

Hold styr på kviernes tilvækst og størrelse med et nyt værktøj i DMS.

Nu er første del af et nyt værktøj med fokus på kviers tilvækst og størrelse tilgængeligt i DMS Dyreregistrering. Værktøjet findes under »analyse og lister«. 

Når kvierne vejes og måles flere gange i løbet af opdrætsperioden, er værktøjet en måde at sikre, at kvierne med det største potentiale for mælkeproduktion kommer til at indgå i produktionen. 

I den første del af værktøjet er der fokus på den daglige tilvækst fra fødsel til 56 dage, som er et vigtigt nøgletal. Der beregnes, hvor stor en andel af kvierne der har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage. De registrerede vejninger på kvier i aldersgruppen 42 til 84 dage vises og er baggrunden for beregning af »56-dages vægten«.

Hold styr på kviernes ydeevne

Værktøjet har også en indvirken på bundlinjen. For i dag udgør produktion af kælvekvier en stor andel af de samlede omkostninger i mælkeproduktionen.

Da mange køer højst gennemfører tre laktationer, bruger disse dyr næsten halvdelen af deres liv som voksende ikke-produktive kvier. Derfor fortjener produktionen af kælvekvier omhyggelig opmærksomhed, opfordrer Seges. 

Registrering af kviernes vækst er en af de vigtigste metoder til at måle kviernes ydeevne. Ved at holde styr på kviernes tilvækst, kan der holdes styr på, om opdræts-omkostningerne er på niveau med de resultater, der opnås.

Første laktation sikres før fødsel

Seges skriver, at langt de fleste besætninger har styr på deres kvie-management, men at problemet er den store variationsbredde mellem besætningerne. 

Hvis næringsstoftildelingen eller sundhedsniveauet ikke er tilfredsstillende, kan det betyde, at kvierne kælver, når de er meget ældre end 24 måneder eller er alt for små ved kælvning. Hvis det sker, får de en for lav livstidsydelse sammenlignet med de kvier, der er fodret korrekt og har et højt sundhedsniveau. 

Sunde, produktive 1. kalvskøer er resultatet af godt management, der begynder, før kalven er født og fortsætter, indtil kvien har kælvet og har klaret overgangen til hendes 1. laktation, slår Seges fast.

Læs også