bannerPos

Forgiftninger kan stamme fra blanderen

Det kan være fuldfoderblanderens skyld, hvis man oplever forgiftede køer. Arkivfoto Christian Carus
09-09-2020 08:39

Hvis du oplever køer med forgiftninger på trods af godt foder, kan problemet måske stamme fra foderblanderen. Særligt Seko-blandere har voldt problemer ved store mængde foder, oplyser Seges.

Mange års arbejde med vertikale fuldfoderblandere har vist Seges, at der forekommer to problemer, der kan give anledning til foderforgiftninger hos malkekøerne.

Det første problem er, at foderblanderen ikke formår at holde hele blandingen i bevægelse, og derfor udfodres ublandet foder.

Det andet problem er, at der blandes for kort tid, hvilket også resulterer i en ration, køerne kan sortere i, skriver Seges i deres nyhedsbrev.

Stillestående foder

En netop gennemført undersøgelse har vist, at der også kan være problemer i horisontale fuldfoderblandere.

Undersøgelsen fandt, at der ved blanding af store batch i horisontale fuldfoderblandere fra Seko var områder på begge sider af midten af blanderen, der stod meget stille.

Når foderet står stille i blanderen, kan man risikere at udfodre klumper af kraftfoder eller andre komponenter uden at vide det. Det er utroligt svært at se klumperne efter udfodring, og derfor er det kun køerne, der finder dem, skriver Seges.

Tjek din blander

De opfordrer til, at man tjekker sin fuldfoderblander, hvis man har mistanke om, at den ikke arbejder effektivt med hele blandingen.

Har man en horisontalblander, er der kun ét at gøre: grav blandingen igennem i blanderen og undersøg, om der er områder, der står stille. På Seko-blandere er det i et område 50-100 centimeter bag midterlinjen midt over sneglene, at problemerne er fundet.

Ved vertikalblandere skal man se grundigt efter, om hele blandingen er i bevægelse. Derefter skal man vurdere, om køerne æder rigtigt, det vil sige »oppefra«. Til sidst skal man vurdere foderets kvalitet eller sende det til bedømmelse, for eksempel på Kvægbrugets Forsøgslaboratorium, opfordrer Seges.

Man bør selvfølgelig tænke på sin egen sikkerhed, inden man tjekker sin fuldfoderblander.

teba

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.
Side 1 af 1924 (38478 artikler)Prev1234567192219231924Next