Fire kilometer sydvest for Gudhjem nær Østerlars på Bornholm har brødrene Jeppe og Kasper Staalegaard Rasmussen kastet sig ud i et kødkvægseventyr, der kun er ganske få lignende af i Danmark.
Siden december 2017, hvor de første kalve blev født, har de drevet WagyuBornholm, og de håber inden for de næste par år at kunne levere kød af meget høj kvalitet til restauranter på blandt andet Bornholm.
- Vi er allerede i kontakt med en del restauranter, der er interesserede, så det lover godt, siger Kasper Staalegaard Rasmussen, der til dagligt arbejder som skolelærer.
Det er især kødets intense smag og kombinationen med, at kvæget opdrættes bæredygtigt, restauranterne godt kan lide.
 

Naturplejere

- Når foråret melder sin ankomst, kommer dyrene på græs, hvor de agerer naturplejere på naturfølsomme områder.
- Her i området gror blandt andet gøgeurt, som er afhængig af græssende kvæg. Hvis ikke området afgræsses, vil det springe i skov og orkideerne vil forsvinde, siger Kasper Staalegaard Rasmussen.
Henover sommeren skal kalvene vokse sig store og stærke, inden de til vinter kommer på stald. Her vil de gå frit i dybstrøelse med halm, mens de får tilbudt foder dyrket primært på Bornholm.
- Denne sommer har dyrene desuden fået mask, som er et affaldsprodukt fra ølproduktionen, og til tider også ren øl som tilskud til græsset. Det har de nydt, smiler Kasper Staalegaard Rasmussen.
 

Født af rugemor

Besætningen består som en begyndelse af fem stude og to kvier, hvoraf de yngste er født i april i år.
- Vi har stadig en mindre produktion af kødkvægracen galloway, men vores dyrlæge drillede os med, at vi da skulle have noget rigtigt kødkvæg, og så blev vi fristet til at prøve wagyukvæget, fortæller Kasper Staalegaard Rasmussen.
Wagyukalvene er født af rugemødre og passes af ammekøer af malkeracen jersey, der leverer en sund og fed mælk til kalvene, der ifølge Kasper Staalegaard Rasmussen stortrives med deres »mødre«.
Kasper og Jeppe Staalegaard Rasmussen håber, at kviekalvene med tiden kan blive grundstammen i den fremtidige besætning.
- Vi forventer at slagte de første kalve i maj 2020, og så skulle der gerne være et naturligt flow i produktionen derefter, siger Kasper Staalegaard Rasmussen.
 
Kvæg