bannerPos

Kvægfolk fik et pust fra Down Under

Jacob Hvalkof, virksomhedsrådgiver hos Sagro, mener at banker og pengeinstitutter er begyndt at se på landbruget med andre øjne efter Coronapandemien.
02-07-2020 10:00

Sagro gav kvægavlere friskt blik på verdenssituationen på et onlinemøde onsdag.

Sagro og ejerforeningerne bag rådgivningsvirksomheden havde onsdag verdenspremiere på et online-informationsmøde for mælkeproducenter.

Med oplægsholdere siddende i Billund, Herning, Aarhus, København og New Zealand gav mødet et indblik i den situation, som danske mælkeproducenter står i i skyggen af Covid-19.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild rundede både det nationale og internationale politiske klima og vigtigheden af at have de rigtige alliancepartnere – herunder også dem, der politisk og værdimæssigt ligger andre steder, end landbruget selv gør.

President for Trading hos Arla, Niels Erik Larsen, rundede også effekten af Covid-19 – en krise, der for første gang for alvor har været global. Han påpegede, at alle var overraskede over, hvor hurtigt det gik med, at krisen spredte sig, fra at de kinesiske myndigheder lukkede for adgangen for udenlandske fødevarer, til at hjemlige restauranter ikke aftog nær den mængde fødevarer som tidligere.

Omstillingen til andre aftagere blandt andet på hjemmemarkedet gik dog ifølge Niels Erik Larsen relativt hurtigt, og var endnu engang et tegn på den fleksibilitet og omstillings-parathed, som den danske fødevareindustri kan mønstre.

Han understregede på baggrund af et spørgsmål på online-mødets chatfunktion, at der er meget, der er uvist, herunder risikoen for toldsatser på det engelske og amerikanske marked.

50.000 km hegn – for miljøet

Med et fingerknips skiftede scenen på mødet til New Zealand, hvor danske Lone Sørensen fortalte om, hvordan hun driver kvægfarm – og har gjort det gennem 28 år.

Hun driver sammen med sin søn to gårde med i alt 900 jerseykøer. Også i New Zealand mærker de  15.000 mælkeproducenter med i alt 6 mio. køer, at det omgivende samfund ser mere positivt på dem, end det har været tilfældet i en årrække – blandt andet orkestreret af kritiske kampagner fra Greenpeace.

Nogle af de krav, som omgivelserne har stillet til landbruget, har eksempelvis betydet, at der er sat 50.000 kilometer hegn op over de seneste fem år for at beskytte vandvejene.

Men nu, hvor befolkningen kan se, at den store eksport af mælkeprodukter er vigtig, har piben fået en anden lyd – ikke mindst i kraft af at en anden af landets store indtægtskilder, turismen, stort set er lukket ned.

Nu kan man skifte bank

Afdelingsleder Jacob Hvalkof, Økonomi & Strategi, Sagro mener, at effekten af Covid 19 endnu ikke viser sig i nøgletallene. Her skal vi frem til 4. kvartal eller starten af 2021, mener han.

Paradoksalt nok er finanssektoren begyndt at se med andre briller på landbruget, der som erhverv har klaret sig langt bedre end mange andre brancher.

- Vi har nok den største konkurrence i ti år på bankmarkedet, og vi oplever, at nogle kunder kan få helt andre bidragssatser nu, siger Jacob Hvalkof.

Han ser en tendens til, at de lokale banker står stærkere og dermed også kan presse de større banker – og at flere har fået en reel mulighed for at skifte bank.

Nye muligheder

Politisk chef Ulla Bækman var godt tilfreds med at afprøve den nye mødeform, der fremover tænkes anvendt til flere typer møder.

- Der er mange fordele ved denne mødeform. Det er effektivt.  Folk behøver ikke flytte sig. Vi kan trække på folk, der sidder andre steder. Sidst men ikke mindst kan vi stå med mere ”smalle” arrangementer og alligevel trække interesserede tilhører fra hele vores område, siger hun.

 

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next