Saneringsprogrammet »Operation Paratuberkulose« opdateres sidst på måneden. Blandt andet med mulighed for overvågning og besætningsstatus, skriver Seges.
Programmet Operation Paratuberkulose opdateres den 30. september 2020 til en version 2.0.
Det giver fordele og muligheder – både for besætningsejere, som allerede er tilmeldt – og de, som ikke er.
Blandt andet er der mulighed for at vælge en model med lavere testomkostninger og alligevel næsten samme saneringshastighed. Desuden kan programmet nu også yde overvågning før og efter sanering samt give en status på forekomsten i besætninger, som har mistanke om paratuberkulose, skriver kvægfagdyrlæge Lars Pedersen, Seges.
Cirka en femtedel af landets besætninger er pt. tilmeldt Operation Paratuberkulose, men det skønnes, at langt flere har sygdommen i besætningen, vurderer dyrlægen.
- Vi orienterer allerede tilmeldte besætningsejere om opdateringen til Operation Paratuberkulose 2.0 med en direkte mail. Desuden informeres i KvægNyt og på landbrugsinfo.dk om programmet og de nye muligheder, forklarer Lars Pedersen.
Tre forskellige modeller
Operation Paratuberkulose 2.0 består af tre forskellige tilvalgsmodeller; Fuld udpegning, Reduceret udpegning og Overvågning.
Beregningsmodellen i Fuld udpegning er blevet optimeret og ændret.
- For tilmeldte besætninger vil det betyde, at de vil kunne opleve, at værdier i grænseområdet omkring 0,3 kan ændre sig, da alle resultater genberegnes - også tidligere målte værdier. Grænseværdien på 0,3 angiver, om et dyr er positivt eller negativt og dermed kan udgøre en smitterisiko, så værdier lig med eller højere er positive, mens lavere testresultater er negative, beskriver Lars Pedersen.
Reduceret udpegning
Den anden model, Reduceret udpegnin, er blevet erstattet af et nyt program, som er dynamisk og kobaseret (men hedder fortsat Reduceret udpegning).
- Forskellen er en ændring i udpegningsmodellen, så køerne løbende udpeges til test lige inden kælvning i stedet for fire årlige udpegninger. Det resulterer i færre test pr. ko og reducerer dermed testomkostningerne. Saneringshastigheden vil - alt andet lige – være uændret, skriver dyrlægen.
Beregningsmodellen er også her blevet optimeret, så landmanden vil kunne opleve, at værdier i grænseområdet omkring 0,3 kan ændre sig.
Lars Pedersen gør opmærksom på, at i besætninger, som ikke indberetter løbninger, insemineringer og/eller drægtigheder kan denne model ikke bruges. Her bør man tilmelde besætningen Fuld udpegning.
- Hvis besætningsejeren er i tvivl om, hvilket af de to programmer, han er tilmeldt, kan man se det i DMS: Gå ind i »Daglig styring«. Under daglig styring vælges »Supplerende mælketest«. Under Supplerende mælketest vælges fanen ’Tilmeld automatisk udpegning’.
Overvågning
Besætninger, som har opnået kontrol med smitten - eller har saneret besætningen fri, men fortsat ønsker en årlig status, kan som noget nyt vælge modellen Overvågning. - Tilmelding til denne model vil også betyde, at man kan dokumentere besætningens forekomst af paratuberkulose samt opretholde en eventuel certificering.
- Overvågning kan også bruges i de besætninger, som ønsker at undersøge, om der er paratuberkulose i besætningen – og i så fald i hvilken grad. Ud fra denne status kan man så tage stilling til, om det er relevant at arbejde videre med en sanering, skriver Lars Pedersen.
Ved tilmelding til Overvågning udpeges årligt 150 tilfældige køer i besætningen, og der beregnes en forekomst. Hvis der er færre end 150 køer i besætningen, udpeges hele besætningen.
For besætninger med 150 køer eller derover koster det cirka 5.000 kroner pr. overvågning, oplyser Lars Pedersen på Seges hjemmeside.
teba