bannerPos

Robot skal hente frisk græs ind på foderbordet

Lely Exos henter selv græsset i marken og bringer det ind på foderbordet.
21-10-2020 14:33

Lely lancerede forleden nyt koncept til selvstyrende fodring med frisk græs, der over de kommende år skal udvikles, inden det er klar til at komme i handlen.

Forleden lancerede Lely sit koncept til helt selvstyrende høst og udfodring af friskt græs: Lely Exos.

Et koncept, der ifølge producenten giver bedre udnyttelse af næringsstofferne og sparer arbejdskraft og foderomkostninger.

- Godt grovfoder har altid været vigtigt for køernes sundhed og mælkeydelse. Exos er et nyt gennembrud inden for udnyttelsen af græsmarker. En mælkeproducent kan nu udnytte de tilgængelige råmaterialer optimalt. Næringsværdien i friskt græs er 10-20 procent højere, end den er i græsensilage, da der ikke sker væsentlige tab i forbindelse med høst, opbevaring og udfodring, siger Korstiaan Blokland, Head of Innovations i Lely.

- Dette unikke system bygger på et elektrisk køretøj, der selvstændigt slår, læsser og udfodrer græsset i staldene. Exos leverer friskt græs hyppigt både dag og nat. Det forbedrer smagen og indtaget af friskt græs, lyder det videre fra Korstiaan Blokland.

- Manuel udfodring af friskt græs til staldens køer bygger på samme princip, men her er mulighederne begrænsede, og det er meget arbejdskrævende. Dette system kører i døgndrift og begrænses således ikke af arbejdskraft eller klokkeslæt.

Fordele ved friskt græs

Når en mælkeproduktion bruger mere friskt græs, behøver den mindre ensilage og kan spare på kraftfoder og andre foderindkøb. Erfaringer fra testbedrifter viser ifølge Lely, at en mælkeproduktion kan imødekomme halvdelen af sit grovfoderbehov med friskt græs i hele vækstsæsonen fra tidligt forår til sent efterår. Der kan spares op til 2 eurocent pr. liter mælk. 

Exos fungerer sammen med det automatiske fodersystem Lely Vector. De to systemer skiftes til at levere henholdsvist friskt græs og andre foderkomponenter. Exos overvåger konstant andelen af friskt græs i rationen. Systemet samler også data i marken, så landmanden når som helst kan reagere prompte på, hvor meget græs der er tilgængeligt.

En af de muligheder, Lely udforsker som det næste, er at bruge systemet til at dosere en bestemt mængde flydende gødningsstof, der er tilpasset den enkelte lokation.

De første prototyper på Exos er allerede i drift på testbedrifter, hvor der genereres så meget information som muligt om selvstyrende høst af friskt græs i daglig brug. I de kommende år vil Lely videreudvikle systemet, så det kan sættes i handlen, lyder det.

cc

Statsminister afviser kategorisk at have brudt grundlov

Statsminister Mette Frederiksen placerer entydigt ansvaret for de seneste ugers kaotiske forløb omkring nedlukningen af minkerhvervet hos den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) og embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet.

Regeringens skatteudspil bekymrer sukkerproducent

- Vi kan ikke fra dansk side bare forvente, at vi kan lægge en ekstraregning i Danmark, og så det ikke får nogen konsekvens fremadrettet, lyder reaktionen fra Nordic Sugar Danmarks administrerende direktør til regeringens forslag om at hæve energiafgifterne.

FirstFarms øger omsætningen

Aktieselskabet FirstFarms, der arbejder med landbrug og jord i Østeuropa, øger toplinjen i tredje kvartal. Men et usikkert marked får selskabet til at nedjustere forventninger.

EU's fjerkræ-import og -eksport er skrumpet

I de første tre kvartaler af 2020 faldt både eksporten og importen i de 27 EU-lande, når det gælder fjerkrækød, i forhold til samme periode året før. Det skriver fleischwirtschaft.de.

Beskylder statsminister for at så tvivl om erstatning

Ifølge Agerskovgruppen bryder statsministeren grundloven, når hun i et ugegammelt interview med Ritzau benytter sig af ordet »hvorvidt«, mens hun taler om erstatning.

Fremtidens avlsrådgivning kan også være private initiativer

Kvægavlsselskaberne bliver større og større, men der er stadig plads til private initiativer, mener formanden for Dansk Holstein, Kristian Nielsen.
Side 1 af 1982 (39626 artikler)Prev1234567198019811982Next