bannerPos

Seges vil skabe en klimavenlig slagtekalv

Et fire-årigt udviklingsarbejde skal give avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød. Arkivfoto
Seges har i samarbejde med en række virksomheder påbegyndt et udviklingsarbejde, som om fire år vil munde ud i avlsværdital, der gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Seges har sat gang i et fire-årigt udviklingssamarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimavenlig slagtekalv i samarbejde med virksomheder som Aarhus Universitet, Danish Crown, Viking Genetics og fem slagtekalveproducenter.

Baggrunden for projektet er målet om at blive endnu bedre til at reducere landbrugets klimaaftryk.

- Vi vil undersøge, om der findes gener, som er med til at give et lavere metanudslip fra slagtekalve. Det kan måske være endnu en knap, vi kan skrue på i det store arbejde, kvægbruget allerede udfører for at sænke klimapåvirkningen, siger Trine Barrett, som er afdelingschef for HusdyrInnovation ved Seges til KvægNyt.

Udvikle avlsværdital

Målet med det fire-årige samarbejde, som har et budget på 20 millioner kroner, er at udvikle avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Det vil ifølge Seges, ikke alene give en kalv til gavn for klimaet, men også en kalv til gavn for både mælke- og slagtekalveproducenternes økonomi.

- Populært sagt vil kagen, der skal deles mellem slagtekalveproducenten og mælkeproducenten, blive større. Det er med andre ord til gavn for begge parter, forklarer afdelingsleder, Anders Fogh fra Seges, som står i spidsen for udviklingsarbejdet til KvægNyt.

Søger mælkeproducenter

Deltagerne er fem slagtekalveproducenter, som i alt skal opfede omkring 12.000 krydsningskalve til projektet.

Der vil udelukkende blive arbejdet med kalve, som har en holstein-mor, for at øge sikkerheden for kødkvægtyrens avlsmæssige niveau og i den forbindelse søger Seges mælkeproducenter, som kunne tænke sig at producere kalve med en Angus eller Charolais som far, da det er disse to racer, plus Blåkvæg, som de 12.000 kalve kommer til at stamme fra.

Hvis man vælger at sige ja til at inseminere en del af sine køer med Angus, kan man se frem til at blive kompenseret med 100 kroner ekstra pr. kalv, da en krydsning heraf ikke vil give den samme afregning til mælkeproducenten.

Avlsværdi tal klar om fire år

Udviklingsarbejdet har valgt også at bruge andre racer end Blåkvæg, fordi arbejdet med at skabe den klimavenlige kalv måske kan vise hidtil ukendte fordele ved andre racer, så det måske viser sig, at de i sidste ende har produktionsøkonomiske fordele.

Om fire år er værktøjet til at vælge de bedste tyre klar. Derefter skal tyrene bruges til inseminering – og så kan der fødes klimavenlige kalve, skriver KvægNyt.

teba

Flere beslutningstagere på HL19 end nogensinde før

Der var 10.663 unikke besøgende på Have & Landskab 2019, og af dem var 41 procent beslutningstagere i deres egen organisation. Det viser besøgsstatistikken fra arrangementet, der netop er blevet offentliggjort.

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.
Side 1 af 1698 (33941 artikler)Prev1234567169616971698Next