bannerPos

Seges vil skabe en klimavenlig slagtekalv

Et fire-årigt udviklingsarbejde skal give avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød. Arkivfoto
16-08-2019 12:22
Seges har i samarbejde med en række virksomheder påbegyndt et udviklingsarbejde, som om fire år vil munde ud i avlsværdital, der gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Seges har sat gang i et fire-årigt udviklingssamarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimavenlig slagtekalv i samarbejde med virksomheder som Aarhus Universitet, Danish Crown, Viking Genetics og fem slagtekalveproducenter.

Baggrunden for projektet er målet om at blive endnu bedre til at reducere landbrugets klimaaftryk.

- Vi vil undersøge, om der findes gener, som er med til at give et lavere metanudslip fra slagtekalve. Det kan måske være endnu en knap, vi kan skrue på i det store arbejde, kvægbruget allerede udfører for at sænke klimapåvirkningen, siger Trine Barrett, som er afdelingschef for HusdyrInnovation ved Seges til KvægNyt.

Udvikle avlsværdital

Målet med det fire-årige samarbejde, som har et budget på 20 millioner kroner, er at udvikle avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Det vil ifølge Seges, ikke alene give en kalv til gavn for klimaet, men også en kalv til gavn for både mælke- og slagtekalveproducenternes økonomi.

- Populært sagt vil kagen, der skal deles mellem slagtekalveproducenten og mælkeproducenten, blive større. Det er med andre ord til gavn for begge parter, forklarer afdelingsleder, Anders Fogh fra Seges, som står i spidsen for udviklingsarbejdet til KvægNyt.

Søger mælkeproducenter

Deltagerne er fem slagtekalveproducenter, som i alt skal opfede omkring 12.000 krydsningskalve til projektet.

Der vil udelukkende blive arbejdet med kalve, som har en holstein-mor, for at øge sikkerheden for kødkvægtyrens avlsmæssige niveau og i den forbindelse søger Seges mælkeproducenter, som kunne tænke sig at producere kalve med en Angus eller Charolais som far, da det er disse to racer, plus Blåkvæg, som de 12.000 kalve kommer til at stamme fra.

Hvis man vælger at sige ja til at inseminere en del af sine køer med Angus, kan man se frem til at blive kompenseret med 100 kroner ekstra pr. kalv, da en krydsning heraf ikke vil give den samme afregning til mælkeproducenten.

Avlsværdi tal klar om fire år

Udviklingsarbejdet har valgt også at bruge andre racer end Blåkvæg, fordi arbejdet med at skabe den klimavenlige kalv måske kan vise hidtil ukendte fordele ved andre racer, så det måske viser sig, at de i sidste ende har produktionsøkonomiske fordele.

Om fire år er værktøjet til at vælge de bedste tyre klar. Derefter skal tyrene bruges til inseminering – og så kan der fødes klimavenlige kalve, skriver KvægNyt.

teba

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.

Brandede produkter giver Arla fremgang

Mejerikoncernen Arla har endnu en gang kunnet notere sig fremgang i omsætningen – det er ikke mindst markeder i Mellemøsten, Sydøstasien og Kina, der trækker væksten. Samtidig oplever man stor succes med brandede produkter. Det kom frem ved et pressemøde i Arlas hovedkontor i Viby ved Aarhus.
Side 1 af 1774 (35461 artikler)Prev1234567177217731774Next