bannerPos

Seges vil skabe en klimavenlig slagtekalv

Et fire-årigt udviklingsarbejde skal give avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød. Arkivfoto

Redaktionen

16-08-2019 12:22
Seges har i samarbejde med en række virksomheder påbegyndt et udviklingsarbejde, som om fire år vil munde ud i avlsværdital, der gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Seges har sat gang i et fire-årigt udviklingssamarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimavenlig slagtekalv i samarbejde med virksomheder som Aarhus Universitet, Danish Crown, Viking Genetics og fem slagtekalveproducenter.

Baggrunden for projektet er målet om at blive endnu bedre til at reducere landbrugets klimaaftryk.

- Vi vil undersøge, om der findes gener, som er med til at give et lavere metanudslip fra slagtekalve. Det kan måske være endnu en knap, vi kan skrue på i det store arbejde, kvægbruget allerede udfører for at sænke klimapåvirkningen, siger Trine Barrett, som er afdelingschef for HusdyrInnovation ved Seges til KvægNyt.

Udvikle avlsværdital

Målet med det fire-årige samarbejde, som har et budget på 20 millioner kroner, er at udvikle avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægtyre, som giver kalve, der udleder mindst metan, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød.

Det vil ifølge Seges, ikke alene give en kalv til gavn for klimaet, men også en kalv til gavn for både mælke- og slagtekalveproducenternes økonomi.

- Populært sagt vil kagen, der skal deles mellem slagtekalveproducenten og mælkeproducenten, blive større. Det er med andre ord til gavn for begge parter, forklarer afdelingsleder, Anders Fogh fra Seges, som står i spidsen for udviklingsarbejdet til KvægNyt.

Søger mælkeproducenter

Deltagerne er fem slagtekalveproducenter, som i alt skal opfede omkring 12.000 krydsningskalve til projektet.

Der vil udelukkende blive arbejdet med kalve, som har en holstein-mor, for at øge sikkerheden for kødkvægtyrens avlsmæssige niveau og i den forbindelse søger Seges mælkeproducenter, som kunne tænke sig at producere kalve med en Angus eller Charolais som far, da det er disse to racer, plus Blåkvæg, som de 12.000 kalve kommer til at stamme fra.

Hvis man vælger at sige ja til at inseminere en del af sine køer med Angus, kan man se frem til at blive kompenseret med 100 kroner ekstra pr. kalv, da en krydsning heraf ikke vil give den samme afregning til mælkeproducenten.

Avlsværdi tal klar om fire år

Udviklingsarbejdet har valgt også at bruge andre racer end Blåkvæg, fordi arbejdet med at skabe den klimavenlige kalv måske kan vise hidtil ukendte fordele ved andre racer, så det måske viser sig, at de i sidste ende har produktionsøkonomiske fordele.

Om fire år er værktøjet til at vælge de bedste tyre klar. Derefter skal tyrene bruges til inseminering – og så kan der fødes klimavenlige kalve, skriver KvægNyt.

teba

Lille ko har mange store fordele

Selvom jerseykoen er en lille ko, er den stor rundt omkring i verden. Og hvis det står til Dansk Jersey bliver den, grundet sine resultater, endnu større de kommende år.

L&F beder minister om alternativer til efterafgrøder

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) beder Landbrug & Fødevarer om flere virkemidler til at opfylde miljøkravene.

Sprøjtning af pløjefri vinterraps i efteråret

Især sent såede og pløjefri vinterrapsmarker skal hjælpes bedst muligt mod rapsjordlopper og spildkorn, lyder det fra FRDK.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.
Side 1 af 1632 (32632 artikler)Prev1234567163016311632Next