Skiftede til et lille mejeri med konkurrencedygtig afregningspris

- Når vi valgte at skifte mejeri, skyldes det blandt andet, at det efter min mening er godt med alternativer til de meget store selskaber i landbruget – også på mejerisiden, siger en mælkeproducent fra Himmerland.

Da Henrik Haugaard, Fladhøjgaard ved Testrup nær Aalestrup, med virkning fra den 1. januar 2017 begyndte at levere sin mælk til Nørager Mejeri A/S, var det for at få mest muligt for mælken.

Nørager Mejeri garanterer nemlig en konkurrencedygtig pris for mælken i forhold til Arla, som Henrik Haugaard leverede til, indtil han skiftede til det lille, familieejede mejeri, der ligger kun en halv snes kilometer fra bedriften.

- Inden jeg skiftede mejeri, havde jeg også kontakt til Mammen Mejeri, men på det tidspunkt havde ingen af de to mejerier plads til nye leverandører. Et års tid senere blev vi kontaktet af Nørager Mejeri, hvorefter vi indgik en aftale med dem, fortæller den himmerlandske mælkeproducent.

Flere mælkepenge

Hans besætning tæller 330 holstein-årskøer med en gennemsnitsydelse på cirka 14.600 kg EKM.

- Det er et mærkbart ekstra beløb, vi nu får hjem for mælken, siger Henrik Haugaard og føjer til:

- Når vi valgte at skifte mejeri, så skyldes det også, at det efter min mening er godt med alternativer til de meget store selskaber i landbruget – også på mejerisiden.

- Det er i øvrigt den samme tanke, der ligger bag, at vi leverer vores slagtedyr til det privatejede kreaturslagteri Himmerlandskød. Slagteriet ligger kun et par kilometer herfra, så det er også en kort transport for dyrene, og det har jeg det da godt med, siger mælkeproducenten fra Himmerland.

Godt tilfreds

- Vi er godt tilfredse med at være leverandør til Nørager Mejeri. Det fungerer upåklageligt, fortsætter Henrik Haugaard.

- Jeg har det også godt med at levere til et lokalt mejeri, fordi det giver stor nærhed. Er der for eksempel behov for at få et eller andet afklaret i en fart, kan man nemt komme i kontakt med direktøren selv, forklarer han.

- En gang om året holder mejeriet et møde, hvor alle vi leverandører er inviteret. Det er et godt sted at diskutere alt muligt af fælles interesse, lyder det videre fra den himmerlandske kvægbruger.

Også fysisk nærhed

Nærheden er også fysisk, da alle Nørager Mejeris 25 leverandører ligger indenfor en radius på cirka 25 kilometer fra mejeriet.

På spørgsmålet, om det ikke ville være mere trygt at være leverandør til det mange gange større Arla, svarer Henrik Haugaard:

- Mælkeprisen og mælkeafsætningen er selvfølgelig en vigtig faktor på vores landbrug. Vi skal kunne føle os helt trygge ved det mejeri, vi leverer vores mælk til. Hertil kan jeg kun sige, at der aldrig har været problemer. Der kan ikke sættes en finger på noget.

Inden Henrik Haugaard skiftede mejeri, kontaktede han sit pengeinstitut, og de havde ingen indvendinger.

Læs også