bannerPos

Aarhus Universitet: - 3.000 tons kvælstof var heller ikke en "fejl"

Der er ordstrid mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet angående om de 3.000 tons mindre udledt kvælstof i 2018 skyldes en "fejl" eller "justering."

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
15-02-2020 08:00
Aarhus Universitet anklager Miljøministeriet i et folketingssvar for "manglende forståelse" for tal i sagen om, at den samlede kvælstofudledning i 2018 viste sig at være 3.000 tons mindre end først antaget. Miljøminister Lea Wermelin (S) holder dog stadig fast i, at forløbet har været "dybt utilfredsstillende," og at den mindre udledning burde have været identificeret inden offentliggørelsen af Novana-rapporten.

Er der tale om en “fejl” eller “justering”?

For de uindviede kan det ligne en bagatel at dykke ned i et ord, men det er bestemt ikke tilfældet med hensyn til henholdsvis Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Orddisputen handler om universitetets korrektion af kvælstofudledningen i 2018 på 3.000 tons mindre end først antaget i Novana-rapporten.

Aarhus Universitets forskerteam melder nu ud i en redegørelse overfor ministeriet, forfattet af direktør Hanne Bech for DCE – Nationalt center for miljø og energi – at der efter deres mening er tale om en stor misforståelse.

Og der bliver skudt med skarpt.

“Når ministeriet (...) påpeger, at ”fejlen” i kvælstofudledningen går helt tilbage til 1990, afslører det en tilsyneladende manglende forståelse for eller viden om, hvad det er for en talserie, som universitetet fremsender til ministeriet,” lyder det blandt andet i redegørelsen, som påpeger, at universitetet hele tiden har holdt sig til et korrekt og “internationalt anerkendt” beregningsprincip.

Ingen model rammer 100 procent

Forskerne mener ligeledes, at ministeriet burde have været mere opmærksom på, den usikkerhed der lå til grund for Novana-rapporten.

“Vi forstår fuldt ud, at det politiske ønskescenarie er tal, der repræsenterer den faktiske udledning. Det kommer ingen model til at levere, og estimaterne vil altid være forbundet med usikkerhed.”

Og modellerne vil hele tiden blive korrigeret og forbedret fremover ifølge forskerne. Derfor vil der, også fremadrettet, ske ændringer i estimaterne.

“Aarhus Universitet håber, at den politiske debat i højere grad kommer til at ske med respekt for dette forhold. Vi bidrager selvfølgelig meget gerne med vores viden til at udbrede forståelsen for den anvendte model.” lyder det.

Kort sagt er der ikke tale om en “regnefejl” ifølge forskerne. Derimod er der tale om en “justering.”

“Denne justering blev initieret af yderligere analyser af uventet store afvigelser fra resultater opnået med den tidligere og mindre forfinede model for nogle kystområder. Vi skal desuden påpege, at der ikke har været en lang række fejl, som man kunne få indtryk af gennem ministeriets kommunikation.” 

 

Minister: – Dybt utilfredsstillende

I et ministersvar fra Lea Wermelin (S) understreger hun, at hun mener, at Aarhus Universitet ikke var gode nok til at meddele ministeriet, hvornår data kunne betragtes som endeligt kvalitetssikrede “ligesom hele forløbet betragtes som dybt utilfredsstillende.”

Samtidig mener ministeriet, at de store afvigelser forholdsvist let burde have været identificeret af Aarhus Universitet før offentliggørelsen af Novana-rapporten i december.

I svaret gør ministeren det klart, at ministeriet fremover forventer, “at universitetet grundigt gennemgår data, før de leveres og offentliggøres,” og at parterne skal fortsætte dialogen, så man undgår lignende situationer. 

Nord-West noteringen stiger med to euro

Endnu en uge med stigning på svineprisfronten. Og de høje tal ser ud til at blive endnu højere i næste uge.

Nye kapitelstakster

Kapitelstaksterne for hvede og byg i 2019 er nu offentliggjort.

Vi er stærkere sammen end hver for sig

På Kvægkongres 2020 opfordrede formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Christian Lund, danske kvægproducenter til at imødegå fremtidens forandringer, som klimaændringer og nye forbrugermønstre, i fællesskab.

Dansk Energirådgivning justerer ejerskabskredsen frem mod fortsat vækst

Dansk Energinrådgivnings stifter Lars Waage Petersen, og Finance Zealand har solgt deres aktier i selskabet. Ny hovedaktionær er Jon Malthe-Bruun.

Würth Truck Lease introduceres i Danmark

Würth Leasing Danmark A/S introducerer Würth Truck Lease i Danmark med henblik på at give vognmænd, transportvirksomheder og entreprenører en uafhængig og branchekendt leasingpartner til finansiering af traditionelt materiel som lastbiler, trailere, kraner samt entreprenørmaskiner og varebiler.

Velkommen til Kvægkongres 2020

Mandag den 24. og tirsdag den 25. februar er der Kvægkongres i MCH Herning Kongrescenter. Et af årets temaer bliver klima.

Allerede for sent at bruge Galera i mange vinterrapsmarker

I de tidligst såede vinterrapsmarker er vinterrapsen allerede i knopstadiet og dermed så langt fremme i udviklingen, at Korvetto og Galera ikke længere kan anvendes til at bekæmpe ukrudt med, oplyser Annemette Pagter fra Velas.

Ukrudt og svampesygdomme stortrives lige nu

- Erfaringerne viser, at det næppe kan betale sig at behandle, førend vi har passeret midten af marts. Der skal en vis mængde lys til for at få optimal optagelse, understreger Hans Jørgen Bak fra AgriAdvice.

Det er klimarigtigt at fodre med rapsfrø, men er det muligt?

Et to-årigt forsøg skal kigge på mulighederne for at fodre med rapsfrø for at reducere mælkens klimaaftryk og producere sundere mælk.
Side 1 af 1777 (35524 artikler)Prev1234567177517761777Next