bannerPos

Aarhus Universitet: - 3.000 tons kvælstof var heller ikke en "fejl"

Der er ordstrid mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet angående om de 3.000 tons mindre udledt kvælstof i 2018 skyldes en "fejl" eller "justering."

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
15-02-2020 08:00
Aarhus Universitet anklager Miljøministeriet i et folketingssvar for "manglende forståelse" for tal i sagen om, at den samlede kvælstofudledning i 2018 viste sig at være 3.000 tons mindre end først antaget. Miljøminister Lea Wermelin (S) holder dog stadig fast i, at forløbet har været "dybt utilfredsstillende," og at den mindre udledning burde have været identificeret inden offentliggørelsen af Novana-rapporten.

Er der tale om en “fejl” eller “justering”?

For de uindviede kan det ligne en bagatel at dykke ned i et ord, men det er bestemt ikke tilfældet med hensyn til henholdsvis Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Orddisputen handler om universitetets korrektion af kvælstofudledningen i 2018 på 3.000 tons mindre end først antaget i Novana-rapporten.

Aarhus Universitets forskerteam melder nu ud i en redegørelse overfor ministeriet, forfattet af direktør Hanne Bech for DCE – Nationalt center for miljø og energi – at der efter deres mening er tale om en stor misforståelse.

Og der bliver skudt med skarpt.

“Når ministeriet (...) påpeger, at ”fejlen” i kvælstofudledningen går helt tilbage til 1990, afslører det en tilsyneladende manglende forståelse for eller viden om, hvad det er for en talserie, som universitetet fremsender til ministeriet,” lyder det blandt andet i redegørelsen, som påpeger, at universitetet hele tiden har holdt sig til et korrekt og “internationalt anerkendt” beregningsprincip.

Ingen model rammer 100 procent

Forskerne mener ligeledes, at ministeriet burde have været mere opmærksom på, den usikkerhed der lå til grund for Novana-rapporten.

“Vi forstår fuldt ud, at det politiske ønskescenarie er tal, der repræsenterer den faktiske udledning. Det kommer ingen model til at levere, og estimaterne vil altid være forbundet med usikkerhed.”

Og modellerne vil hele tiden blive korrigeret og forbedret fremover ifølge forskerne. Derfor vil der, også fremadrettet, ske ændringer i estimaterne.

“Aarhus Universitet håber, at den politiske debat i højere grad kommer til at ske med respekt for dette forhold. Vi bidrager selvfølgelig meget gerne med vores viden til at udbrede forståelsen for den anvendte model.” lyder det.

Kort sagt er der ikke tale om en “regnefejl” ifølge forskerne. Derimod er der tale om en “justering.”

“Denne justering blev initieret af yderligere analyser af uventet store afvigelser fra resultater opnået med den tidligere og mindre forfinede model for nogle kystområder. Vi skal desuden påpege, at der ikke har været en lang række fejl, som man kunne få indtryk af gennem ministeriets kommunikation.” 

 

Minister: – Dybt utilfredsstillende

I et ministersvar fra Lea Wermelin (S) understreger hun, at hun mener, at Aarhus Universitet ikke var gode nok til at meddele ministeriet, hvornår data kunne betragtes som endeligt kvalitetssikrede “ligesom hele forløbet betragtes som dybt utilfredsstillende.”

Samtidig mener ministeriet, at de store afvigelser forholdsvist let burde have været identificeret af Aarhus Universitet før offentliggørelsen af Novana-rapporten i december.

I svaret gør ministeren det klart, at ministeriet fremover forventer, “at universitetet grundigt gennemgår data, før de leveres og offentliggøres,” og at parterne skal fortsætte dialogen, så man undgår lignende situationer. 

Danmark er foregangsland for akvakultur

Danmark er foregangsland i akvakultur. Det mener tidligere landmand og biolog Mette Cristine Schou Frandsen - ny formand for Verdens Bedste Fødevarer.

Her er de mest dyrkede afgrøder i 2020

Vårbyg er den afgrøde, som flest danske landmænd har søgt om landbrugsstøtte til i år, viser en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen, der oplyser, at korn udgør seks af de ti mest dyrkede afgrøder i Danmark.

Økologi skal på skoleskemaet på landbrugssskole

I samarbejde med Økologisk Landsforening forbereder Nordjyllands Landbrugsskole et undervisningsforløb i økologi.

Salget af dansk frugt og grønt stiger med raketfart i 2020

Forbrugerne vælger langt flere danske grøntsager og bær i 2020, sammenlignet med sidste år. En fremragende sæson og større fokus på danske leverandører har været med til at øge salget af danske varer

Mogens Jensen åbner NutriFair 2021

Det bliver fødevareminister Mogens Jensen, der åbner 2021-udgaven af NutriFair-messen.

- Få styr på høstkapaciteten nu

Planlægning er nøglen til en god høst, påminder Velas.

Slagtesvinenoteringen holder niveau

Noteringen for slagtesvin bliver ikke ændret til den kommende uge, og vil derfor fortsat være på 10,50 kroner, oplyser Danish Crown.

Dansk kartoffelproduktion er truet

Dispensation til brugen af Reglone handler om meget mere end landbruget

- Kommuner, har I styr på spildevandsudledningerne?

- Jeg håber virkelig, at kommunerne har styr på forholdene omkring spildevandsudledningerne, så vi ikke får samme tilstande, som der hersker i Øresund, lyder det fra formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, som netop har sendt et åbent brev til Nord- og Syddjurs Kommune.

Nu kæmper bankerne om landbrugskunder

Banker begynder at se potentialet i landbruget, og det giver bedre betingelser for landbrugskunderne, lyder det fra Jakob Hvalkoff, Sagro.
Side 1 af 1874 (37462 artikler)Prev1234567187218731874Next