Danmark importerer hvert år cirka 1 milliion tons protein til foderbrug i den animalske produktion. Men den teknologiske udvikling gør, at det i fremtiden vil være muligt, ikke alene at dække behovet for protein i foderproduktionen i Danmark, men også at begynde at eksportere protein til udlandet.

Det viser en rapport fra Københavns Universitet. Forskere har her undersøgt, hvilket potentiale, flere forskellige produkter har for at kunne resultere i en øget proteinproduktion, og rapporten viser, at man ved raffinering af græs og bælgplanter fra græsmarker vil kunne producere mellem 200.000 og 400.000 tons protein på årsbasis. 

Det eneste, der står i vejen herfor, er at man får færdigudviklet teknologien. Samtidig hører det med til historien, at proteinudvikling af den retning til at begynde med ikke vil være tilstrækkeligt konkurrencedygtig overfor sojaskrå i konventionel landbrugsproduktion. Til gengæld vil raffinering af den grønne biomasse resultere i lavere udvaskning af kvælstof og betyde et lavere pres på de globale miljøeffekter.

Rapporten viser også, at der er et godt potentiale for produktion af proteiner via stivelseskartofler, korn og frø fra olie- og melproduktion samt hestebønner.

- For alle de foreslåede nye typer protein til foder, undtagen ved hestebønner, øges biomasseproduktionen i Danmark. Herved mindskes presset på de globale arealændringer, hvilket betyder lavere udledning af drivhusgasser og en forbedring af biodiversiteten, står der at læse i rapporten, der er udarbejdet af Morten Gylling og John Hermansen fra Københavns Universitet.

Hele rapporten kan læses her