Hvornår har du sidst været rundt om gården?

Af Jens Axel Kruchov, advokat og partner, Storm Advokatfirma

Igennem tiden er jeg ofte stødt på landmænd, der har større fokus på driftsøkonomien end på selve administrationen af virksomheden. Det er helt forståeligt. Faldgruben er dog, at man kan støde på unødvendige udfordringer, hvis der ikke er helt styr på den administrative del af landbrugsvirksomheden. Det gælder både de aftaler, landmanden har og specielt de vilkår, der er gældende.

Der kan være behov for, at spørgsmålet »Hvad nu, hvis?«, stilles og at der så er et hurtigt og forberedt svar.

Dette kan du selv søge at afhjælpe, men jeg oplever ofte, at det dels er tidskrævende og dels kræver, at du har den juridiske viden om hver enkelt kontrakt og aftale.

Min anbefaling er derfor, at du tager fat i en rådgiver, som kan se hele vejen rundt om din virksomhed. Eller, som jeg kalder det, komme »Rundt om gården«.

Kommer du eksempelvis til mig, vil du få en oplæring i en tidssvarende og overskuelig dokumentstyring, en juridisk værktøjskasse, en juridisk risikovurdering samt en klarlægning af niveauet for strategien, og hvad du som landmand kan gøre sig at tiltag for at være på forkant med udviklingen.

Ajourførte aftaler

Mit mål er altid, at du som landmand nemt kan danne dig et ajourført overblik over virksomhedens tilstand her og nu, både med eksisterende aftaler og vilkår, eventuelle forlængelser af aftaler.

Udover at du får denne viden, er det en fordel at dine rådgivere og relevante forretningsforbindelser nemt kan få og overskueligt overblik, når du står i andre situationer.

Er du blevet nysgerrig på, hvordan du kommer rundt om gården, så tag endelig fat i mig.

Læs også