Vend frygten ryggen

Reduktion er ikke vejen frem, minister Prehn. Hverken miljømæssigt eller klimamæssigt, skriver Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem.

Flemming Fuglede Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken.

Af Flemming Fuglede Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Frygten styrer helt åbenbart fødevareminister Rasmus Prehn – når han i avisindlæg ser klima-frygtscenarier over det hele og hans eneste løsningsforslag er reduktion, reduktion, reduktion af landbrugets muligheder.

Reduktion er ikke vejen frem, minister Prehn. Hverken miljømæssigt eller klimamæssigt. Det er heller ikke vejen til at bevare et fremtidigt landbrug, som Prehn heldigvis alligevel er fortaler for.

De danske kornafgrøder mangler protein – i en sådan grad, at vi nærmer os situationen fra før Landbrugspakken, hvor dansk korn var uønsket på verdensmarkedet. Det skal ikke fortsætte. Der må andre boller på suppen og gødning til afgrøderne.

Det er nemlig stærke, velgødede planter, der optager mest CO2 og suger flest næringsstoffer op – også i de kritiske forårs- og sommermåneder, hvor der kan forekomme iltsvind. Det forhindrer reglerne om efterafgrøder – men ingen regler forhindrer ud- og overløb fra rensningsanlæg. Få det dog ændret.

Lad mulighederne blomstre

Et godt råd: Når landbrugsforhandlingerne nu atter går i gang, så tal ud fra den praktiske tankegang. Tal om hvordan et af verdens mest klima- og miljøvenlige landbrug kan producere endnu mere klima- og miljørigtigt, med sunde, proteinrige afgrøder. Det kan nemlig også forøge produktionen til gavn for den slunkne danske pengekasse og den sultne verdensbefolkning.

Det kræver regelforenkling. Det kræver en ny tilgang til efterafgrøder. Det kræver gødning. Det kræver ressourceoptimeret, intensiveret landbrug, hvor planterne optager CO2 og næringsstoffer – og efterlader plads til naturen og byernes udvikling.

Vend frygten ryggen og lad mulighederne blomstre – det ville virkelig være et plus for klimaet og miljøet – for Danmark og landbruget.

- Et godt råd: Når landbrugsforhandlingerne nu atter går i gang, så tal ud fra den praktiske tankegang

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også