Fødevaregiganter har nøglen

Det er positivt, at en kødgigant som Danish Crown begynder at producere plantebaseret, skriver Iben Krog i dette læserbrev.

Af Iben Krog, folketingskandidat, Venstre.

Forleden hørte jeg DR’s nyhedspodcats Genstart, som mindede mig om, at vi i dag lever i et samfund, hvor mange – særligt unge – lider af klimaangst. Det er godt, at den offentlige debat sætter fokus på disse tendenser i vores samfund, for få ting bliver bedre ved bare at blive gemt væk under gulvtæppet.

Mange unge mennesker har en frygt for, at jorden går under. En tro på, at dagen i morgen bliver værre end i dag. Og et blik på menneskeligheden som forurenere, der for hver ting vi spiser, køber eller streamer påvirker klimaet i en negativ retning.

Jeg har valgt at gå ind i politik fordi, jeg vil vise og sikre, at klimaet ikke er noget, vi bør have angst over. Klimaforandringerne er noget, vi skal handle på med en tro og vished om, at vi kan gøre det bedre. Derfor vil jeg også imødekomme mange unges fremtidsangst med en opsigtsvækkende – og nærmest ironisk – nyhed: Kødgiganterne kan være med til at redde os.

Hvis vi skal mindske klimaforandringerne, så er én ting sikkert. Vi skal spise på en anden måde, end vi gør i dag. Vi i Vesten skal spise mindre kød og flere planter. Denne sandhed har dog vist sig at være nemmere for os danskere at tale om end at handle på.

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at vi danskere er blandt dem i Europa, der har reduceret vores kødforbrug mindst det seneste år. Vi spiser stadig omkring 48 kg kød om året i gennemsnit. Noget bør gøres.

Plantebaseret produktserie

Fornyeligt lancerede Danish Crown deres nye, plantebaseret produktserie, hvor de har fremstillet et alternativ til en række produkter, som man normalt forbinder med et højt indhold af enten gris eller kylling. Blandt andet vegetarisk schnitzel, veganske nuggets og veganske »deller«, der består af ærteprotein.

Det er positivt, at en kødgigant som Danish Crown sætter sig på dette marked og begynder at producere plantebaseret. Den store etablerede fødevareindustri har en styrke, som nye, grønne start-ups ikke kan matche. Det drejer sig både om det kapitale rygstød, viden om fødevaremarkedet og vigtigst et set-up, så de har salgskanaler til både udlandet og hver en Netto i vores lille land.

Det er ikke alle danskere, der ved hvordan, vi skal håndtere tofu og hestebønner. Det skal gøres mainstream at spise mere plantebaseret, og her er det positivt, at virksomhederne former planterne, så de passer ind i vores eksisterende madkultur og placerer dem i supermarkeder – også uden for København.

Nørreballe og Nørrebro

Vi har allerede set grønne organisationer, som kritiserer Danish Crown for deres plantetiltag og sætter spørgsmålstegn ved, om Danish Crown tilsvarende ikke sænker deres kødproduktion. Men det gode bør aldrig været det bedstes fjende. Vi kan godt både producere og spise gris og planter i Danmark.

Danish Crown har en målsætning om at omsætte for et to-cifret millionbeløb inden for det plantebaserede segment i 2022. Det kan Danish Crown fordi, de har over 100 års erfaring med at sælge fødevarer. Derfor bør alle med klimaangst hylde, at Danish Crown nu lancerer nuggets uden kylling.

For skal vi ændre noget, så er har vi brug for, at det bliver lige så tilgængeligt at købe plantebaseret nuggets i Nørreballe på Lolland som på Nørrebro i København. Og her er de nuværende fødevaregiganter nøglen.

Læs også